fbpx

Kiállítással emlékeztek a Cserszegi fűszeres nemesítőjére

Írta: Csomor Zsolt - 2020 augusztus 28.

Emlék- és fotókiállítást rendeztek halálának 10 éves évfordulója alkalmából Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítőre, akinek nevéhez a Cserszegi fűszeres mellett több elismert fajta is fűződik.

 

 

Dr. Bakonyi Károly világhírű szőlőnemesítő 47 éven át dolgozott a Pannon Egyetem Georgikon Karán, és még nyugdíjasként is visszajárt a cserszegi kísérleti telepre, ahol fajtáit nemesítette.

Legsikeresebb fajtája, a Cserszegi fűszeres több mint 4000 hektáron található meg Magyarországon, ami nem csekély a folyamatosan csökkenő termőterületek és a hazánkat jellemző széles fajtaválaszték mellett. A fajtát már a pálinkakultúra is felfedezte.

 

 

Több ígéretes kékszőlő kísérletét még halála előtti években kezdte el, de befejezni már nem tudta. Magnélküli csemegeszőlő fajtát is nemesített. Egyes fajtái jó fagytűrő képességűek, korai érésűek és nagy hozamúak. Szőlőfajtái nemcsak hazánkban népszerűek, hanem számos külföldi országban is.

Egy-egy szőlőfajta eredményességét és kedveltségét igazolja, hogy mennyire keresett a belőle készített bor – mondta Feldman Zsolt államtitkár a szőlőnemesítő halálának 10 éves évfordulója alkalmából rendezett emlék-és fotókiállításon. Bakonyi Károly szőlőfajtái hazai viszonyok között jól termeszthetők, adta hírül az AM Sajtóiroda.

Kép forrása: afuzet.hu