fbpx

Az 50000. LEXION legurult a gyártósorról

Írta: - 2016 július 01.

A CLAAS 1995 óta gyártja a sikeres nagykombájnjait

Harsewinkel, 2016. június.

A harsewinkeli CLAAS gyárban legurult az 50000. LEXION a gyártósorról.

A 21 éves sikertörténetével a LEXION lett a nemzetközi gyártó zászlós hajója. A gép több mint 50000 alkatrészből, 4000 méter vezetékből és 215 méter hidraulikacsőből áll össze. Az 50000. LEXION, amely egyedi jubileumi festést kapott, a következő hónapokban rengeteg kiállításon lesz majd megtekinthető.

Majd egy évtizednyi fejlesztési munka után a CLAAS 1995-ben mutatta be az első nagykombájnját, a LEXION-t. A 400-as sorozat új csúcsteljesítményt kínált a gazdák számára. Első alkalommal kombinálta a CLAAS a 600 mm átmérőjű cséplődobbal szerelt APS-cséplőrendszerét a ROTO PLUS másodlagos leválasztó rendszerrel. Ezt e kettős megoldást ma már APS HYBRID rendszernek nevezik. A gépkezelők ettől fogva egy kényelmes fülkéből dolgozhattak, amely többek között a CEBIS integrált fedélzeti egységgel voltak felszerelve. A gép kezelését a GPS PILOT és LASER PILOT kormányzási rendszerek tették még egyszerűbbé. A CLAAS ezzel egy új prémium-szegmenst alakított ki a mezőgazdaság számára. Hat évvel a piaci bevezetés után már legördült a 10000. kombájn a gyártósorról, amely egy 415 lóerős, gumihevederes LEXION 480-as volt, teljesítménye búza betakarításban elérte az óránkénti 40 tonnát.

A felső teljesítményosztályba tartozó kombájn továbbfejlesztése 2003-ban folytatódott a LEXION 500-as sorozat bevezetésével. Nagyobb területteljesítmény, több műszaki finomítás, újítás, mint pl. az optimális leválasztó felület eléréséhez kifejlesztett zárható rotortakaró lemezek vagy a vágóasztalfék, tették könnyebbé és biztonságosabbá a gazdák munkáját. Két év múlva, 2005-ben a CLAAS bemutatta a nagyközönségnek az új LEXION 600-as szériáját, amely a 70 tonna / órás teljesítménnyel még nagyobb hatékonyságot biztosított.

A legnagyobb kombájnokat 2010 óta gyártják LEXION 700-as névvel. Ezek a gépek akár 40 km/h vonulási sebességre képesek és akár egy 12,30 méteres vágóasztallal tudnak dolgozni, valamint olyan legkorszerűbb szoftverekkel vannak felszerelve, amelyek a lehető legpontosabban dokumentálják a betakarítás folyamatát és a kezelőt a legfontosabb információval látják el.

A LEXION 780-assal a CLAAS 2013-ban egy következő mérföldkőhöz ért a kombájnok történelmében: 13500 literes magtartály, CEMOS AUTOMATIC kezelőtámogató rendszer, amely az adott betakarítási körülményeknek megfelelően, folyamatosan és automatikusan szabályozza a leválasztó rendszert és a tisztítást. A világ legnagyobb mezőgazdasági kiállításán, az Agritechnica-n, a LEXION 700-as elnyerte az „Az év gépe 2016” díjat. A gép felszereltségét 4D-tisztítással és egy automatikus terményáramlás-ellenőrzéssel bővítették.

A LEXION sikere természetesen nem csak a fejlesztőmérnököknek köszönhető, hanem a világ összes táján megtalálható géptulajdonosoknak is. Sokak már két évtized óta is megbíznak a nagyteljesítményű CLAAS gépekben. Burghard Kaufmann bérvállalkozó Osnarbrück-ből a következőképp látja a dolgokat: „Édesapám az 1960-as években vásárolta az első CLAAS kombájnt, azóta is csak CLAAS kombájnokkal dolgozunk. Az első LEXION 430-as 1998-ban került hozzánk.” Nemrég Burghard Kaufmann tovább gyarapította gépparkját és a 18 CLAAS kombájn mellé megérkezett a következő, egy LEXION 670-es.