fbpx

Tessék megijedni, Európában újra regisztráltak madárinfluenzás eseteket

Írta: Barna Ferenc - 2020 október 31.

Európa egyes területein megnövekedett a madárinfluenza-járvány kitörésének kockázata. A vad vízimadarak őszi vándorlási útvonalán augusztus-szeptemberben megjelent a madárinfluenza vírus. Emellett Hollandiában előbb bütykös hattyúban, majd egy baromfitartó telepen is kimutatták a betegséget.

Ezek az esetek is igazolják, hogy a betegség gyakorlatilag bárhol felütheti a fejét, tehát változatlanul veszélyt jelent a baromfiállományokra. A NÉBIH felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy továbbra is be kell tartani a járványügyi előírásokat.

 

darvak

 

Magyarország szeptember elején visszanyerte az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) előírásai szerinti madárinfluenzamentes besorolását, de ez nem jelenti azt, hogy járványvédelmi előírásokat figyelmen kívül kell hagyni.

Továbbra is érvényben van a 3/2017-es országos főállatorvosi határozat, melynek értelmében a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni.

Kiemelt jelentőségű a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének csökkentése, lehetőség szerint teljes kizárása, mert ezáltal minimalizálható a házi állomány megfertőződésének kockázata, ami a teljes állomány megsemmisítését vonja maga után.

Az előírások maradéktalan, következetes betartásával és folyamatos készenléttel lehetséges a vírus elkerülése, a járványhelyzetet e területen megelőzni.

A vadmadarak mozgásának természetes következménye, hogy haladási útvonalukkal összeköthető a madárinfluenza terjedése, de a megfelelő óvintézkedések betartásával helyi szinten ez megelőzhető.

 

Szürke darvak

 

A NÉBIH honlapján létrehozott tematikus oldalon további információk érthetők el a témában.

Forrás: NÉBIH tájékoztatója
Fotó: Czeglédi Zsolt (MTI)