fbpx

A repce őszi tápanyag-ellátása

Írta: - 2017 július 19.

Az utóbbi években a repce iránti terménypiaci kereslet megnőtt, a felvásárlási ára viszonylag a kisebb ingadozások ellenére megfelelő szintű jövedelmet biztosít. Termőterülete az utóbbi tíz évben 200 ezer hektár felett, a termésátlag 2,5 t/ha körül stabilizálódott. Sikeres, jövedelmező termesztéséhez nagymértékben hozzájárult a hibridrepcék megjelenése. Az elért eredmények részben a velük hozott genetikai alapoknak, részben a termesztésükhöz javasolt termesztéstechnológiai elemeknek köszönhetőek.

Egy régi keletű szólás-mondás, hogy a repce sorsa már ősszel eldől. A különböző agrotechnikai elemek között nehéz fontossági sorrendet felállítani, de egészen biztos, hogy meghatározó szerepe van a harmonikus tápanyag-ellátásnak. A harmonikus ellátás alatt értjük a tápanyagok megfelelő mennyiségben, arányban és időben való rendelkezésre állását. A tápanyag-ellátáson belül kiemelkedő szerepe van az alaptrágyázásnak.

Az alapműtrágyázással biztosítjuk – a szántóföldi növénytermesztésben – a növény tenyészideje alatt szükséges foszfor- és káliummennyiséget megközelítően optimális arányban, amely meghatározó szerepet játszik a termés mennyiségének és minőségének alakulásában.

A repce az egyik legnagyobb tápanyagigényű növényünk, különösen igaz ez az intenzív gazdálkodás esetén. Éppen ezért az alapműtrágya helyes, vagy helytelen megválasztása az egész termesztés eredményességét eldöntheti. Az állomány homogenitása jelentős mértékben befolyásolja a termés mennyiségét. Ezt számtalan agrotechnikai tényezővel tudjuk befolyásolni, mint például az egyenletes műtrágya-kijuttatással. A műtrágya kiválasztásánál ezért fontos szempont annak szórhatósága.

A YaraMilaTM komplex műtrágyacsalád minden tagja magas hatóanyag-tartalommal, alacsony porfrakcióval bír. Az egyenletes granulaméret és a megfelelő keménység biztosítja az egyenletes kijuttatást akár széles munkavégzésű műtrágyaszóróval, akár vetőgéppel dolgozunk. A műtrágyacsaládra jellemző még, hogy minden tagja a fő tápelemeken kívül egyéb tápelemeket is tartalmaznak, viszonylag jelentős mennyiségben, mint például a repce számára fontos ként és bórt is.

A fentieket figyelembe véve mit ajánl a YARA?

A talajvizsgálati eredmények alapján megállapított foszfor-kálium arányt tekintve a Yara kínálatából a 0,48- 3,8 P/K között van lehetőség az optimálishoz közeli termék választására.

Általánosan az alacsony vagy közepes foszforellátottság esetében a YaraMilaTM 8-24-24 összetételt, alacsonyabb káliumszint esetén a YaraMilaTM 9-12-25, vagy a 7-20-28 összetételű terméket javasoljuk. Amennyiben egy kicsit magasabb nitrogénadag szükséges a YaraMilaTM 14-14-21 vagy a 18-11-13 hatóanyag-arányú készítményeket ajánljuk.

Az adagok megállapítása a talaj állapottól, illetve a tervezett nagyságától függően 250-400 kg/ha.

Gyakori jelenség már az őszi időszakban a nitrogén és a foszfor hiánytünete (1-2. kép).

Nitrogén hiánytünet

Foszfor hiánytünet

Milyen lehetőségek vannak a hiánytünetek megelőzésére, kezelésére?

Nitrogén: Az elővetemény, tarló megfelelő ápolása, valamint a szárbontáshoz szükséges nitrogén biztosítása YaraBelaTM Extran készítménnyel, vagy ha ez elmaradt lombon keresztül YaraVitaTM Safe N 300, YaraVitaTM Thiotrac, YaraVitaTM Universal Bio vagy FolicareTM 17-9-33 B készítmények valamelyikének használatával.

Foszforhiánytünet kezelésére YaraVitaTM Kombiphos 5 l/ha adagban történő használatát javasoljuk. A korai mikroelemigény kielégítésére és a jobb télállóság érdekében javasolt a YaraVitaTM Brassitrel 1-2 l/ha kijuttatása az időszerű növényvédelmi munkákkal egymenetben.

A repce sorsa már ősszel eldől. A megfelelő szintű alapműtrágyázás a magas termés elérésének egyik biztosítéka. Törekedjünk arra, hogy a repce tápanyaghiány-tünetektől mentesen menjen a télbe, ez egyben biztosítéka a tavaszi gyors és erőteljes indulásnak is.

Térmeg János
Yara Hungária
30/ 34 98 084