fbpx

Itt a durva rekord: mutatjuk a földár-toplistát!

Írta: Kohout Zoltán - 2017 június 20.

A települések földérték-toplistájának adatai szerint hatalmasak a különbségek Magyarországon: akad, ahol 700 ezer forintért is lehet kapni egy hektárt, másutt egy középkategóriás autó árát is elkérik egyetlen hektárért…

Rekorderek és sereghajtók

Van olyan magyar település, amelynek határában ma már 5 millió forintot is megér egyetlen hektár termőföld. Az országos átlag 1,4 millió forint, de van, ahol alig 700 ezret adnak 10 ezer négyzetméterért – derül ki az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának összesítéséből. Magyarországon a legdrágább termőföld-hektár a Debrecen melletti Ebes határában van: ott átlagban 5,1 millió forintot adtak érte – áll az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának összegzésében. A legdrágább települések toplistájának második helyezettje szintén Hajdú-Bihar megyei: Hajdúszoboszló térségében 4,4 millió forintos hektáronkénti ár is adódik. (A bank csak olyan településeket vett fel a referenciár-listára, amelyek környékén legalább 1000 hektár termőföld gazdát cserélt, így elkerülték, hogy egy-egy kiugró ár eltorzítsa a valós árszintet.)

Jócskán elmarad mögötte a többi árrekorder: Csongrád és Békés megye több térségében 2 millió forint feletti hektár-referenciaárat mért az Erste Bank, de akadt ilyen ár Bács-Kiskunban és Győr-Moson-Sopron megyében is. A lista végén 700 ezer forintos árral Szeghalom, Tiszasüly, Besenyszög található. Az árak általában visszaigazolják a termőföldek aranykorona-értékét, hiszen a legdrágábbak jellemzően 30 aranykoronát felüli területek. Egy aranykorona átlagosan 40-50 ezer forint árnövekedést jelent.

Így is olcsók vagyunk…

Hollósi Dávid, az Agrár Kompetencia Központ vezetője szerint bár átlagosan 40%-os volt földárnövekedés a 2015-ös adatokhoz képest, de nyugat-európai helyzetet figyelembe véve még így sem drága a termőföld Magyarországon. Az árverések adatai alapján egy hektár föld átlagban 1,4 millió forintért kelt el, és a nyugat-európai árakat nézve lehet még tartalék ezekben az összegekben, Hollósi Dávid 2,5-3 millió forint az az átlagos árszint, ami már optimista feltételezéseket tükröz.

Az összes termőföldárverés figyelembevételével egyébként az Erste Bank összegzése szerint Tolnában a legdrágább a föld, 2,25 millió forint hektáronként, Hajdú-Biharban 2,1 millió, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 1,93 millió forint átlagosan. A sor végén Nógrád áll 700 ezer forinttal, míg Borsod-Abaúj-Zemplénben 840 ezer volt egy hektárnyi termőföld – közölte az Erste Bank.

Település, termőföldárak (millió forint/hektár)

1 Ebes 5,1
2 Hajdúszoboszló 4,4
3 Mezőhegyes 2,8
4 Hajdúnánás 2,3
5 Jánossomorja 2,2
6-7 Baks 2,0
6-7 Városföld 2,0
8 Hódmezővásárhely 1,9
9 Bácsalmás 1,8
10-12 Pusztaszabolcs 1,6
10-12 Püspökladány 1,6
10-12  Szabadhídvég 1,6