fbpx

A sertéspestis kilépett a védőzónából: katonák érkeztek az erdőbe

Írta: - 2020 október 03.

Szerdán újabb két vaddisznótetemben igazolták a vírus jelenlétét Németországban, ezzel 38-ra emelkedett a bizonyított esetek száma. Úgy tűnik, a kórt nem tudták a védőzónán belül tartani. Az erdőket ellepték a kommandósok és a katonák, a „fehér” zónában pedig megkezdődött a vaddisznók tömeges leölése. Közben egyre nagyobb a feszültség a vágóhidakon.

 

Bevetik a haderőt is

A házisertésállományban szerencsére még nem bukkant fel az afrikai sertéspestis (ASP), de így is elég bajt okoz az egész európai piacon a vírus németországi terjedése. Eddig mindegyik esetet a Berlintől keletre, a lengyel határ mentén detektálták, ám az utolsót a már fennálló védőzónától 70 km-es távolságban. Vagyis a teljes határsáv fertőzött lehet. A határzóna védelmére egy mintegy 250 kilométeres kerítés létesítése mellett döntöttek, ez Brandenburg tartomány kasszájából 6 millió eurót vehet ki. Az építés a mai napon kezdődik.

A „vörös” zónákon túli területeken engedélyt adtak a süldőket vezető kocák kilövésére is. A védőzónán belül pedig a tetemek intenzív felkutatása zajlik, a területet 140 katona és Brandenburg tartomány kommandósai biztosítják. Amint sikerül a terület fizikai lezárása, itt is megkezdődik a vaddisznók kíméletlen levadászása.

 

 

Vészhelyzet a telepeken

A malacelőállítás és a hizlalás különösen nehéz helyzetbe került, mióta az első ASP-esetre fény derült. Az ágazat nyár óta küszködik, amikor a legnagyobb vágóhídon, a Tönniesnél százával bizonyultak koronavírusosnak a hentesek. Itt azóta is csak két műszakban dolgoznak három helyett, de tulajdonképpen minden feldolgozó üzemben lassult a vágás, mióta a váltásokat szigorúan el kell szeparálni egymástól, és a külföldi vendégmunkások tömegszállásokon való elhelyezése is lehetetlenné vált. Az ország heti vágási teljesítménye 850-870 ezer állat körül stagnál. Tavaly éves szinten 55 millió sertést vágtak Németországban, azaz heti szinten több mint egymilliót. Az itteni helyzet – lévén Európa legnagyobb sertéshús-kibocsátójáról van szó – az egész uniós piacon érezteti a hatását.

 

 

Zuhan az ár

Erre a helyzetre jött rá az afrikai sertéspestis, aminek következtében az ázsiai országok azonnal leállították a németországi sertésimportot. A telepeken napról napra több az eladatlan hízó és malac, a védőzóna körül pedig teljes a káosz. Az árak mélyrepülésben vannak, a sertéstartás abszolút veszteséges tevékenységgé vált, holott egy fél éve még a legjövedelmezőbb üzletnek látszott. A szakmabeliek vészhelyzetről” beszélnek. „A koronavírus semmi volt ahhoz képest, ami most történik” – írja a topagrar.com.

A németországi víruskitörés Európa-szerte hatalmas árzuhanást hozott. Szeptember utolsó hetében a sertés uniós átlagára (E osztály) 22 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyinál, a malacok ára pedig 30 százalékot esett. Hazánkban a múlt heti átvételi árak 23 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint tavaly ilyenkor.