fbpx

A támogatott kölcsönök húzzák az agrárhitelezést

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 december 08.

Lassan heverheti ki az agrárium az idei nehéz évet, mivel a koronavírus-járvány gazdasági hatásai még a válságnak kevésbé kitett társaságok döntéshozóit is óvatosabbá tették. A gazdaságélénkítő programok keretében meghirdetett kölcsönök iránt viszont ebben a helyzetben egyre nagyobb az érdeklődés. A mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások leginkább az átmeneti nehézségek áthidalását segítő folyószámlahiteleket keresik.

A koronavírus-járvány hatására jócskán lelassult a vállalati hitelpiac gyarapodása. Az elmúlt években jellemző két számjegyű növekedés az első negyedévben még csak vesztett lendületéből, majd a második negyedévben már stagnált a vállalati hitelállomány a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. Bár a járvány nem azonos mértékben érinti a gazdasági szereplőket, az új helyzet miatti bizonytalanságok minden szektorban érződnek, így a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásoknál is.

Az OTP Agrár tapasztalatai szerint óvatosabbak lettek a gazdák, láthatóan visszaesett a beruházási és hitelfelvételi kedv, több fejlesztést és bővítést is elhalasztottak a piaci szereplők. A válság enyhítésére indított gazdaságélénkítő programokat azonban ebben a helyzetben is komoly érdeklődés fogadta, mivel az államilag támogatott konstrukciók a korábbiaknál is olcsóbb finanszírozást tettek lehetővé. Megjelent a Növekedési Hitelprogram legfrissebb szakaszaként meghirdetett NHP Hajrá, majd a megújult Széchenyi Kártya Program, valamint az MFB Pontokon és az Eximbanknál kínált konstrukciók sora.

„Elsők között tettük elérhetővé a gazdaságélénkítő programokra épülő, kedvezményes kamatozású új kölcsönöket. Az átmeneti fizetési nehézségek áthidalása mellett, támogatás-előfinanszírozásra, működési költségek fedezésére, vagy beruházások pénzügyi háttereként is segítünk megtalálni a legmegfelelőbb pénzügyi megoldást partnereink számára. De itt nem pusztán a szükséges források megteremtésére gondolok, hanem arra, hogy a vállalkozások helyzetét, terveit és környezeti lehetőségeit közösen értékelve, átfogó megoldásokat dolgozunk ki céljaik eléréséhez” – mutatott rá Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója.

 


Szabó István

 

Az OTP Banknál elérhető, államilag támogatott hitel-lehetőségek közül a legfeljebb évi 2,5 százalékos kamattal kínált, több célra is felhasználható jegybanki NHP Hajrá konstrukciói mellett a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások körében igen népszerűek a Széchenyi Kártya Program kölcsönei is. Ezek közül a kamatmentes folyószámlahitelt biztosító Agrár Széchenyi Kártya Plusz igényléseinek száma emelkedik ki, amely biztos pénzügyi hátteret nyújt egy ilyen bizonytalanságokkal teli évben is.

Összességében OTP Agrár tapasztalatai alapján jelenleg leginkább a forgóeszköz-finanszírozási lehetőségek keresettek, de egyre több vállalkozás érdeklődik ismét a beruházási konstrukciók iránt, mint az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz, amely állami támogatása révén, igen kedvező feltételekkel biztosít forrást a fejlesztésekhez.

 

A tájékoztatás nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. Az említett hitelkonstrukciók részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak, elsősorban a www.otpagrar.hu oldalon. Az OTP Bank fenntartja a hitelbírálat, valamint annak jogát, hogy a cikkben szereplő termékek kondícióit módosítsa.

OTP Agrár