fbpx

A tavalyinál is nagyobb ütemű növekedés várható idén az agrárium hitelállományában

Írta: Csomor Zsolt - 2019 január 17.

Bár tavaly szeptember végére az agrárium hitelállománya meghaladta az 1100 milliárd forintot, további, sőt a tavalyinál nagyobb ütemű növekedésre számítanak az OTP Agrár szakértői.

növekedés

Több mint 4 százalékkal, 45 milliárd forinttal emelkedett az agrár- és az élelmiszeripari vállalkozások összesített hitelállománya 2017. és 2018. szeptember 30-adika között, olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet nemrég kiadott jelentésében. A szervezet szerint habár a mezőgazdasági beruházások volumene elmaradt a nemzetgazdaság egészében mért szinttől, a kedvező kamat- és finanszírozási környezet továbbra is hitelforrások igénybevételére ösztönzi az agrárium szereplőit.

Hasonlóan látják az OTP Agrár szakértői is: a szektor hitelállományának 2017. második felétől tapasztalható bővülése idén még nagyobb ütemben folytatódhat. Mindezt az élelmiszeripar beruházási hitelállományának a tavalyi harmadik negyedévben tapasztalható növekedése, a mezőgazdaságban pedig a Vidékfejlesztési Pályázatokhoz kapcsolódó beruházási hitelek fellendülése, illetve az ehhez kapcsolódó újabb jegybanki növekedési hitelprogram (NHP fix) erősítheti.

Ugyan a korábbi növekedési hitelprogram keretében felvett forgóeszköz és beruházási hitelek egy része idén már kifuthat – így ha az érintettek újabb finanszírozási konstrukcióba kezdenek, ez csupán pótlólagos állományt jelenthet – jól látszik, hogy az elmúlt időszakban felfelé ívelő pályára állt az agrárium hitelállománya.

Az OTP Agrár részint a már 6 éve sikerrel futó támogatás-előfinanszírozási termékkel, a Zöld kártya – Támogatások Faktoringgal a nemrég bevezetett és széleskörű felhasználási lehetőséget nyújtó Agrár Fejlesztési Hitellel és az újabb jegybanki hitelprogrammal, az NHP fixre épülő konstrukcióval járulhat hozzá leginkább idén a hitelállomány növeléséhez, nyilatkozta Balogh Tamás, az OTP Agrár Értékesítéstámogatási és Üzletfejlesztési Főosztályának vezetője.