fbpx

A Väderstad vetőgépeivel lehetetlen nem elérni a maximumot

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 szeptember 08.

A címbeli kijelentést vallja Festő Tamás, aki 430 hektáros családi gazdaságát vezeti Sajóvámoson. Talajai egy része 15-25 aranykoronás réti öntéstalaj, a dombos területek pedig 10-15 aranykoronás barna erdőtalajok. Vetésforgójában főként búza, őszi árpa, tavaszi sörárpa, napraforgó, kukorica és szója szerepel. Alapvetően szántásos alapművelést folytat, de kísérleti jelleggel már kipróbálta a kultivátorra alapozott forgatás nélküli technológiát is.

 

Hogyan került kapcsolatba a Väderstad márkával? Mire keresett megoldást?

– Már a kezdetektől fogva, amikor bejött a márka az országba, figyeltem a gépek munkavégzését. 2007 körül egy tárcsás sekélyművelő munkaeszközt kerestünk, így esett a választás a Carrier rövidtárcsára, amit nemcsak talajművelésre használtunk, hanem egy szóróegységgel kiegészítve a zöldítések vetésére is. Évente 80-100 hektár mustárt és olajretket vetettünk így. Az 5 méteres Carrier beszerzése jó döntés volt, a végletekig elhasználtuk. Idén szeretnék egy új tárcsát, de az is egyértelműen Carrier lesz, csak a 650-es méret, mert időközben növeltük erőgépeink teljesítményét.

 

 

Ha jól tudom, időközben 10 év eltelt  a következő Väderstad gép beszerzéséig.  Mit vásárolt a Carrier után?

– Éveken át bérmunkában végeztettük saját vetéseinket, majd 2017-ben eldöntöttük, hogy vásárolunk egy vetőgépet. Ekkor került a 4 méteres Rapid hozzánk. Megjegyzem: bárcsak hamarabb megléptük volna ezt a beruházást, de anyagilag ekkorra értük el azt a szintet, hogy a vállalkozás bele tudott vágni ebbe a gépvásárlásba.

Több szomszédos gazdánál is Rapid dolgozott, így saját szemünkkel láttuk, hogy ez a gép szenzációs munkát képes végezni. Eközben, a Carrier beszerzése után kialakult egy nagyon jó szakmai kapcsolat is a Vaderstad Kft. képviselőivel. Amikor eljött a megfelelő pillanat, tesztelés nélkül, „csukott szemel” a Rapid vetőgépet választottuk. Alapvetően kalászos vetésére használjuk, de idén kipróbáljuk a zöldítő magkeveréket is 100 hektáron, illetve két évben szóját vetettünk vele, ami gyönyörű, egyenletes kelést produkált. Ez már egy hidraulikus magadagolású vetőgép, rendkívül precíz és menetszám-takarékos. Nálunk zömében napraforgó után kerülnek a kalászosok, a vetőgép tárcsás magágykészítő egysége tökéletes munkát végez egy Carrier után

A Tempo az idei évben érkezett. A szóját szemenként vetettük el, és őszintén mondom, a csodájára járnak a környékbeli gazdák. Még 4 vetőkocsit szeretnék pluszba rátenni, így a 12 sorral egyrészt gyorsabb lenne a szójavetés, másrészt pedig repcét is tudnánk vele vetni 45 cm-es sortávra, amire errefelé nagyon nagy igény van. Továbbá több gazdálkodóval arról is tárgyaltunk, hogy a következő tavasszal cirkot is vetnénk vele.

A Tempo vetést követően az állomány  kelése rendkívül egyenletes, csillagos ötös. Egyszerű a beállítása, a kezelése, sőt a leforgatás is, nincs kihagyás és duplavetés. A napraforgót 99% pontossággal, a kukoricát 100%-kal vetette. Utóbbinál 14 km/h, a napraforgónál pedig 12-13 km/h volt a haladási sebesség. A területteljesítményét tekintve verhetetlen. Egy 12 órás műszakban 50-60 hektárt simán meg lehet vele csinálni.

 

Milyen visszajelzések érkeztek a Rapiddal végzett bérmunkákról?

– Természetesen több helyről jött visszajelzés, és bátran kijelenhetem, hogy mindenki nagyon elégedett volt a munkájával. A korábbi termésekhez képest akár 1,5-2 tonna többlet volt átlagban tapasztalható. Véleményem szerint már önmagában ebből meglehetősen gyorsan megtérülhet a gép vételára.

Aki esetleg latolgatja valamelyik Väderstad munkagép beszerzését, az nyugodtan hívjon fel engem, és én meggyőzöm, hogy egy percig se hezitáljon tovább! Komolyra fordítva a szót, a mai világban, amikor maximálisan „ki vagyunk feszítve”, és a rendelkezésünkre álló területet már nem igazán lehet növelni, akkor nincs más opció; csak a hatékonyság növelésében gondolkodhatunk. Annak alapja pedig a jó vetés! Tehát a vetéssel megalapozunk mindent: el is ronthatjuk termésünk sorsát, de kihozhatjuk a maximumot is. Nos, a Väderstad vetőgépeivel lehetetlen nem elérni a maximumot!