fbpx

Bemutatkozott a Vogel&Noot új gabonavetőgépe

Írta: Szerkesztőség - 2014 szeptember 26.

A vadászkúria szalonjában megtartott sajtótájékoztatót a Vogel&Noot magyarországi értékesítési vezetője, Gazsi Zsolt nyitotta meg, majd a cégcsoport ügyvezető igazgatója Ernst Brunner vette át a szót, aki egy rövid cégtörténeti tájékoztatással indította a programot.

A céget anno 1872-ben alapította Friedrich Wilhelm Vogel és Hugo von Noot. Az első gyár Wartberg-ben épült, – mely ma is központi helyet lát el a Vogel&Noot életében – és már az első világháború előtt 800 ember dolgozott itt. A századfordulóval robbanásszerű fordulópont érkezett a cég történetében, ugyanis úttörőként elkészítették az első acél ekefejet. Ez fontos pontja a cég életének, melynek köszönhetően idővel lassan kibővült a termékkínálatuk.

2001-ben egy nagy változásnak köszönhetően több részleg is eladásra került. A szerkezeti átalakítás folyamán a mezőgazdasági gépgyár összes tevékenységét 2003 májusában teljes egészében Dieter Mengele Beteiligung GmbH (Günzburg) vette át. A sikeres átalakulás után 2009. január 1-én a vállalatot megvette a nagy gépgyártó konszern a CTP/AgromashHolding BV.

Az első magyarországi gyár 1993-ban Mosonmagyaróváron indult. Annak idején az ekegyártás teljes egészében ide költözött. Jelenleg közel 5000 ekét gyártanak éves szinten, melyen 250 fő dolgozik nap, mint nap. 2008-tól Törökszentmiklóson is megindult a Vogel&Noot. Itt készülnek a kultivátorok és a tárcsás boronák. ” Az én személyes kedvencem mind közül ez a gyáregység”, – fejezte be beszédét Brunner Úr.

TerraVant moduláris vetőgép – rugalmasság okos embereknek

Vogel & Noot vállalat TerraVant vetőgépe a piacon eddig elérhetetlen rugalmasságot nyújt a tarlón vagy akár a szántásban. Sajátos moduláris felépítésével tökéletesen uralja a magágyelőkészítés, a műtrágyázás, a visszatömörítés és a vetés lépéseit – egy munkafolyamat során és a választható számos különböző sortávolságokkal és munkamélységekkel.

Ezen rendezvényen történt meg a TerraVant első hazai bemutatása, melyet szántóföldi bemutatók sora követ majd. Kérdéseimre Gazsi Zsolt, a Vogel&Noot értékesítési vezetője válaszol.

  • Ha jól tudom egy régi álma valósult meg a Vogel&Noot csoportnak, hiszen évek óta készülnek megújulni ebben a munkagép kategóriában. Mikortól kerül konkrétan hazai piacra a vetőgép?

A TerraVant gabonavetőgép 2015 tavaszától 3-8 m munkaszélességben lesz elérhető. Az idén az a feladatunk, hogy bemutassuk a főbb előnyeit partnereinknek és a gazdáknak. Ezáltal 2015-re megpróbálunk egy olyan géppel a piacra kerülni, ami 100%-ban megfelel a gazdálkodók igényeinek.

  • Milyen előnyökkel rendelkezik a TerraVant?

Sokoldalú felhasználási lehetőség jellemzi. Az egyedülálló, moduláris rendszernek köszönhetően alkalmas minden talajművelési technológia esetén – szántás után, mulcsozáshoz vagy direkt vetéshez, illetve STRIP-TILL eljárás során 4 munkaművelet egyetlen menet során -, illetve magágyelőkészítés, műtrágyázás, visszatömörítés és egyidejűleg akár két magfajta vetésére illetve felülvetésre is.

Rendkívül könnyen húzható és fordulékony a kompakt és könnyű kialakítás miatt. Nagy területteljesítmény és kis állásidők jellemzik, a kategóriájában legnagyobb vetőmag és műtrágya tartálynak köszönhetően. Egyedülálló a számos, választható sorszélessége (12,5/15/25/30/37,5 cm) és a munkamélysége akár 30 cm-ig is variálható.

Fontosnak tartom elmondani, hogy a TerraVant-nál ár-érték arányban egy korrekt, megfelelő gépösszeállításra törekszünk, és bízunk benne, hogy sikeresek leszünk a hazai vevőkörben, illetve, hogy nem csak vetni, de „aratni” is fognak vele.

Aki élőben munka közben is megtekintené a TerraVant gabonavetőgépet, az látogasson el a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokra, 2014. szeptember 10 és 13 között.

A Vogel&Noot készen áll a megmérettetésre.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.