fbpx

Idén is sikerrel zárta kapuit az Alföldi Állattenyésztési Napok

Írta: - 2014 május 07.

Esernyő alatt kezdődött és ragyogó sikerrel ért véget a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok április utolsó hétvégéjén Hódmezővásárhelyen, mely az állattenyésztő szakma összefogásának legszebb és legnagyobb hazai példája volt idén is.

A kiállítók maximálisan együttműködtek a szervezőkkel, érzékelték a figyelmet, hogy a segítők azonnal igyekeztek mulcsot, sódert teríteni az eláztatott területekre, s pozitívan fogták fel a helyzetet, hiszen ami a kiállításon kedvezőtlen volt, a jelentősebb csapadékra már hetek óta nagyon vártak a növénytermesztők. Az eső ellenére a kiállítás első napján is mindenfelé hömpölygött a tömeg a kiállítás területén és szerencsére az eső elállt a bírálatok idejére, így zavartalanul folyhattak az állatbemutatók. A fotókon már majd csak a kissé megviselt, kitaposott gyep fogja jelezni az utókornak, hogyan is indult a XXI. Alföldi Állattenyésztési Napok, ugyanakkor a szervezők és remélhetőleg a kiállítók és a látogatók is az egyik legsikeresebb rendezvényére fognak visszaemlékezni.

Nagyon jól sikerültek a programok, a helyszínek, a környezet kialakítása, nagy területen sok és sokféle program fogadta a világ minden tájáról érkező szakmai látogatót.

Különösen a húsmarha szekcióban nő évről-évre a bemutatott egyedek és fajták száma. A növekvő népszerűséget az is mutatja, hogy soha annyi nemzetközi szarvasmarha bíró nem járt még Vásárhelyen, mint idén, hiszen a fajtákat külön bírálták már a húsmarha szekcióban is, ahol tavaly hajtottak végre jelentős beruházást egy újabb 44 bokszos karám elkészítésével.

Egy-egy ágazat adott helyzetét mindig is jól tükrözi a kiállítás, idén viszont mindenütt telt ház volt, a kedvező pályázati feltételek minden, állattartáshoz kötődő ágazatot vonzottak a kiállításra. Ugyanakkor mindig külön dicséretet érdemelnek az állattenyésztők, akiknek nagyon szigorú szakmai és állategészségügyi feltételeket kell teljesíteniük ahhoz, hogy állataik megjelenhessenek a kiállításon. A felkészítés, a különféle oltások, karantén behozatalkor és hazaszállításkor, ezek megszervezése, kivitelezése nagy terheket ró a tenyésztőkre. A szakértők szerint azonban a bemutatott egyedek minden nemzetközi versenyen megállják a helyüket, s jelzi ezt az is, hogy valóban vannak már nemzetközi szinten is szép eredmények a hazai tenyésztőktől.

Az idei kiállításon főleg a pénteki napon lehetett nagyon sok idegen nyelven beszélő látogatóval, szakmai érdeklődővel találkozni, de szombaton és vasárnap is érkeztek buszok Szerbiából és Romániából is. Szerbia EU-hoz való csatlakozásának tükrében a Vajdaság már hosszú évek óta felfigyelt a vásárra, ami szakmai szinten is nagyon fontos számukra a tapasztalatszerzés és a felkészülés miatt. Idén azonban már a szarvasmarha szövetség Simmentali tagozata is szervezett csoportot állatorvosokkal, szakemberekkel, akik Belgrádból érkeztek a szarvasmarha bírálatok megtekintésére.

Antal Gábor, a részvénytársaság vezérigazgatója, valamint Fekete Balázs, a kiállítás szülőatyja és mindenkori fő szervezője nem győzik hangoztatni, hogy az, amit Vásárhelyen lát a nagyközönség, az még nem az átlag, hanem a hazai állattenyésztés csúcsa. A vásárhelyi kiállításnak nem célja a rekordok hajhászása, de a színvonal megtartása annál inkább. Mégis minden szerénytelenség nélkül lehet állítani hogy minden idők legnagyobb és legjobb kiállítása volt a 2014-es, s a kiállítók közül sokan már most bejelentették részvételüket a 2015-ös évre vonatkozóan.

Mindenképpen megfelelt a kiállítás a vallott elveknek és elképzeléseknek, azaz a hagyomány, megbízhatóság és szakmaiság jegyében a szervezők által kitűzött céloknak maximálisan eleget tudott tenni.

A részvénytársaság jóformán minden jelenlegi aktív és számos nyugdíjas kollégája, valamint külsős segítők végezték a munkát a kiállítás mindhárom napján, akik azért vállalják a fárasztó hétvégét, hogy megmutathassák, mivel foglalkoznak a dolgos hétköznapokban, milyen értéket termelnek és a kiállítással milyen hírnevet szereznek szülővárosuknak, immáron túl a huszonegyedik alkalmon.

KIÁLLÍTÓI LÉTSZÁM

Ipari kiállítók: 209
Árusok: 67
Állatkiállítók: 214
Tenyésztő szervezetek: 19
Összesen: 509 kiállító volt 2014-ban

Szarvasmarha: 73 kiállító 260 állattal jött, ezen belül

tejelő szm: 133

húsmarha: 127

Juhosoknál: 31 kiállító és a tenyésztő szervezet 17 juhfajtából 63 juh csoport 258 db állatot, 1 db kecske csoportot 3 állattal hozott

Sertés: 17 kiállító és 2 tenyésztő szervezet

66 db kocasüldő,

23 db kansüldő

4 csoport hízó végtermék 12 db

+ 3-féle mangalica színváltozat 9 db

1 db fias koca 14 db malaccal

Baromfi: 14 kiállító állított ki 53 voliert és baromfiudvart, tyúk, liba, kacsa, pulyka, gyöngyös szárnyasokkal.

Díszbaromfit 19 kiállító hozott

Nyúl: 10 kiállító 48 egyeddel

Galamb: 6 kiállító 46 egyeddel

Hal: 1 kiállító + 9 szakmai résztvevő

5 akvárium 60 db hallal

Ló: 42 kiállító + 5 tenyésztő szervezet, 121 db ló

Látogatói létszám: kb. 55 000-58 000 fő között