fbpx

Az agrárpolitikához adottak a pénzügyi keretek

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 25.

Kellően ambiciózus költségvetés; megfelelő szakpolitikai eszközök; gyakorlatban végrehajtható, gazdabarát szabályok – tolmácsolta Nagy István agrárminiszter Magyarország elvárásait a Mezőgazdasági és Halászati Tanács március 22-23-i brüsszeli ülésén.

Az uniós mezőgazdasági miniszterek intenzív egyeztetéseket folytattak a Közös Agrárpolitika reformjáról.

 

KAP és mezőgazdaság
Nádaratás, a KAP alapján erre is lesz megfelelő pénzügyi keret (Fotó: Daróczi Csaba-Photography)

 

Két és fél év tárgyalás után fogadták el az álláspontokat

„A 2023-tól induló új Közös Agrárpolitika előkészítése sorsdöntő szakaszához érkezett. A magyar kormány továbbra is mindent megtesz azért, hogy stabil kereteket biztosítson a magyar agrárium és a magyar gazdák számára” – hangsúlyozta Nagy István.

Az Európai Bizottság 2018 júniusában tett javaslatot az új uniós Közös Agrárpolitika jogi kereteire. A tagállamokat tömörítő Tanács és az Európai Parlament két és fél év tárgyalásai után, 2020 októberében fogadták el kapcsolódó álláspontjaikat. Ez alapján kezdődtek meg a háromoldalú egyeztetések az uniós intézmények között.

 

Három hangsúlyos elv

Magyarország alapvetően három elvárást támasztott az új Közös Agrárpolitikával szemben: kellően ambiciózus költségvetés, megfelelő szakpolitikai eszközök és gyakorlatban végrehajtható, gazdabarát szabályok – mondta a miniszter.

A tavalyi év végén elfogadott hétéves uniós költségvetési megállapodás megfelelő nagyságú forrásokat biztosít a mezőgazdasági ágazat számára, tehát az első cél teljesült.

„Úgy gondolom, hogy az uniós agrárpolitikát ért politikai támadások ellenére, 2027-ig adottak a pénzügyi keretek. Most minden erőfeszítésünket arra összpontosítjuk, hogy olyan szakpolitikai eszközök álljanak rendelkezésre, amelyek úgy biztosítják a magyar gazdák versenyképességét, hogy közben teremtett világunk értékeinek megőrzéséhez is hozzá tudnak járulni” – fogalmazott a miniszter.

 

KAP és mezőgazdaság
A tagállamok sajátosságait figyelembe kell venni (Fotó: Daróczi Csaba-Photography)

 

A gyakorlatban végrehajtható, egyszerű szabályok

Ezek kellenek a magyar KAP stratégiai tervének kidolgozásához. A tervezés során alapvető, hogy tagállami sajátosságaink alapján határozhassuk meg a 2023. január 1-jétől induló új Közös Agrárpolitikához kapcsolódó prioritásainkat – fejtette ki Nagy István.

A tanács elnöki tisztségét betöltő Portugália kifejezett célja

Május végére legyen politikai megállapodást az Európai Parlamenttel a KAP reform mindhárom alaprendeletéről.

„A magyar kormány messzemenőkig támogatja a portugál elnökség törekvéseit, hiszen épp itt az ideje, hogy pontot tegyünk a lassan három éve húzódó tárgyalások végére. A tárgyalások véghajrájában is határozottan kiállunk a gazdálkodók számára biztos megélhetést jelentő, fenntartható magyar mezőgazdaság védelmében” – fogalmazott az agrártárca vezetője.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc