fbpx

Vidékfejlesztés címén 250 milliárd jutott a gazdáknak

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 08.

2020-ban 10,8%-kal, 918,9 milliárd forintra nőtt egy év alatt az agrár- és vidékfejlesztés címen a kifizetések összege. A növekvő tendencia 2017 óta tart, minden főbb támogatási csoportnál megfigyelhető. A folyósított támogatási összeg 78,2%-a (718,5 milliárd forint) európai uniós forrásból származott, 21,8%-át (200,4 milliárd forint) hazai költségvetésből fizették ki – tudható meg az Agrárközgazdasági Intézet legújabb kiadványából.

 

Mezőgazdaság és támogatás
Az agráriumba menő, 2020-as támogatások megoszlása forrás szerint (Forrás: AKI)

 

A nemzeti támogatások bővültek

A legnagyobb arányban, 26,8%-kal a nemzeti támogatások bővültek a tárgyévben, megközelítve a 150 milliárd forintot, a növekedés jelentős része a koronavírus-járvány hatásainak enyhítését célzó válságkezelő programhoz kapcsolódott.

A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a termelőknek nyújtott közvetlen támogatások (500 milliárd forint) domináltak az agrár- és vidékfejlesztési támogatások között. A Vidékfejlesztési program kifizetései 2020-ban megközelítették a 250 milliárd forintot. A piaci és egyéb támogatások együttesen az előző évivel megegyezően alakultak.

 

A szántóföldi növénytermesztés a támogatások közel felét kapta

Az AKI összesítése szerint a szántóföldi növénytermesztés a támogatások közel felét kapta, az állattenyésztők a támogatások egyötödét használhatták fel, a kertészet részesedése pedig csupán 5% volt.

 

Mezőgazdaság és támogatás
Mezőgazdaság hitelállománya majd 12%-kal emelkedett egy év alatt (Fotó: Barna Ferenc)

 

A hitelek között a kedvezményes hitelek domináltak

A mezőgazdaság hitelállománya 11,8%-kal 814,9 milliárd forintra nőtt egy év alatt. A hitelek között a kedvezményes hitelek domináltak, a piaci hitelek aránya 28,5%.

Az egyéni gazdaságok hitelállománya mérsékelten nőtt, 4,8%-kal 365,8 milliárd forintra bővült. A hitelek zöme a szántóföldi növénytermesztőket finanszírozta. Az egyéni gazdaságok újonnan felvett hitelei kismértékben elmaradtak az előző évitől.

A társas vállalkozások hitelállománya közel egyötödével, 446,2 milliárd forintra nőtt. A növekedés az éven túli hiteleknél jelentkezett. A hitelállományból az állattenyésztők részesedtek legnagyobb mértékben, a szegmens által újonnan felvett hitelek összege 57,1 milliárd forinttal haladta meg az előző évit. Az új hitelek legnagyobb része is az állattenyésztőket finanszírozta.

 

Mezőgazdaság és támogatás
Mezőgazdasági hitelállományok több mint fele kedvezményes, támogatott konstrukció (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az élelmiszeripar hitelállománya

13,1%-kal 616,5 milliárd forintra bővült a mezőgazdasághoz kapcsolódó szegmens hitelállománya 2020-ban, ennek több mint fele kedvezményes hitelként realizálódott.

Az élelmiszeriparban az egyéni vállalkozások hitelállománya 9,1%-kal, 6,1 milliárd forintra nőtt, a társas vállalkozásoké 13,2%-kal 610,3 milliárd forintra emelkedett. A hitelállomány 13,6%-át az egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás szakágazatban tevékenykedők, 10,3%-át pedig a húsfeldolgozással, tartósítással foglalkozók tudhatták magukénak.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc