Agrárgazdasági elemzések

Borítókép

Zajlik az élet a hazai és európai kukorica- és gabonapiacokon. Szokatlan aktivitással indult az év, szinte minden piacon, amit a hazai termelők is érezhetnek.

Általánosságban elmondható, hogy egész Európában jelentős mennyiségű csapadék hullott hó vagy eső formájában. Ez nagyon fontos volt mind az őszi, mind az idei tavaszi vetések tekintetében, megnyugtatta a kedélyeket termelőknél és kereskedőknél egyaránt, bár a fő hajózási útvonalakon még nem oldotta meg a problémát: a Duna vízállása továbbra is nagyon alacsony. A szokásosnál nagyobb hóréteg azonban a tavaszi olvadások után bizakodásra ad okot. Ezenkívül jelentős tényező, hogy az USA kormányzatának több mint egy hónapja tartó leállásának egyik következményeként a Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) nem adta ki szokásos januári előrejelzését, melynek következtében a világ termelésének harmadát adó országban óriási tanácstalanság van az kereslet-kínálat, a valódi exportvolumen, így pedig az árak vonatkozásában is.

Kukorica

Az elmúlt hetekben az európai árakat elsődlegesen meghatározó MATIF-jegyzés oldalazó mozgásának köszönhetően január 21-én 181 EUR szinten zárt, márciusi szállítással, ami szinte megegyezik a január első napjaiban jegyzett szinttel. A kukoricahiányos német és észak-francia régiókba a szűkös logisztikai kapacitások és a nem versenyképes hazai árak következtében korlátozott mennyiségű áru hagyta el hazánkat, azonban megindult az észak-olasz export, leginkább a dél-dunántúli régiókból. Ez volt a fő oka az aktív hazai piacnak az év első heteiben. Mindezekkel együtt azt lehet mondani, hogy az észak-európai hiányt beárazta a piac, annak további fő mozgató rugói a keleti export zavartalansága, USA-Kína kereskedelmi háborúk és a forint/euró-árfolyam határozza majd meg.

Készletváltozás a felhasználás arányában. A ’90-es években tapasztalható 2535%-ról a 2000-es években jelentősen csökkent az arány (etanolipar felfutása, takarmányigény jelentős növekedése), majd a 2010-es évek egymás utáni jó terméseinek (és emelkedő vetésterületeknek) köszönhetően jelentősen emelkedett, az elmúlt 3 évben viszont újból csökken

Bár a MATIF-jegyzés érdemben nem emelkedett az elmúlt hetekben, ez már nem mondható el a Fekete-tengeri paritásokról a kukorica esetében. Az ukrán rekordtermés és ez idáig zökkenőmentes szállítás ellenére közel 10%-ot emelkedett a hajóra rakott tengeri ára, így az most 156 EUR-on áll, ami még így is versenyképes árat jelent a spanyol, olasz vagy éppen német tengeri kikötőkben. Érdemes figyelni Oroszországra, ahol – véleményem szerint – a következő években jelentős kukorica-hozamnövekedésnek leszünk tanúi. A közel 2 két és fél millió hektár vetésterület és 4 és fél tonnás termésátlag aggodalomra adhat okot az ukrán, de akár a hazai termelőknek is...

A hazai valuta közelmúltbeli egyszázalékos erősödése az euróval szemben a kukorica esetében mintegy ezer forintos „hátrányt” okoz az export piacokon, a következő napokban, hetekben meglátjuk, hogy mi jelent ez az exportlehetőségekben.

Búza

A több hónapja lebegtetett orosz intervenció új szárnyra kapott az elmúlt napokban, miszerint a belföldi árakat szabályozni fogják, szállítási, fuvarozási támogatások formájában. A piac nem reagált komolyabban erre a hírre, lévén, hogy semmilyen egyéb részlet nem látott napvilágot. Az orosz búzaexport továbbra is töretlenül halad, nem okozott nagyobb problémát a Kercsi-szorosi incidens sem. A megtermett 113 millió búzából mintegy 42 millió tonna biztosan gazdára talál az országhatáron kívül.

Kiegyensúlyozottabb a kép, alacsonyabb volatilitás – 20% alatt a mutató az elmúlt 30 évben nem járt (vs corn 14% 2010-ben), érthető módon addig, amíg a felhasználás búzában a ’80-as évek végétől cca 45%-kal emelkedett, ez kukoricánál 137%

Ahogy említettem, a nyugat-európai búzahiányt beárazta a piac, és egyelőre úgy tűnik, a keresleti oldal megtalálta rá a megoldást. A malmi búza MATIF-jegyzése ennek következtében szintén alig néhány eurót esett január eleje óta, így az márciusi szállítással 204 eurón áll jelenleg. A megnyugtató mennyiségű csapadék a téli hónapokban pedig bizalomra ad okot az őszi vetéseket tekintve.

Itthon még nagy mennyiségű áru áll a raktárokban mind malmi, mind takarmány minőségben.

Reng Zoltán

Hungrana-vezérigazgató; a Magyar Kukorica Klub elnöke

Tartalom közti banner a cikk végére
no