fbpx

Gondolatok a Laverda M304 LS 4WD kombájnról

Írta: Szerkesztőség - 2011 május 27.

2011. május 10-én lelassítottak a gépek, nagyjából mindenki végzett a tavaszi munkákkal a mezőn. Lélegzetvételnyi szünet, de közben gondolkodjunk a jövőről is. Ezért jöttek össze László Ferenc mohácsi gazdálkodó és a SZEGÁNA KFT. képviselője.

Kezdték a diskurzust azzal, hogy a szín alatt látható Laverda M304 LS 4WD típusú kombájnt szemrevételezzék és az elmúlt évek szomorú tapasztalatait és élményeit felidézzék.

László Ferencék elmondják, hogy gazdaságuk területe 350 ha, a minősége 35-40 AK/ha.

Az említett területen búzát, kukoricát, repcét, napraforgót és szóját termesztenek vetésforgóban, a szakmai elvárásoknak megfelelően.

Ezen termények betakarítását immáron 8. éve az említett Laverda kombájn áldásos együttműködésével végzik. Éves átlagban ráadásul mintegy 300 ha bérmunka is összejön.

A kérdésre, hogy a gép műszaki megoldásai és paraméterei milyenek, egyértelműen azt a választ adják, hogy nekik abszolút megfelelő, maradéktalanul elégedettek.

 

A kombájn 6 m-es gabona vágóasztallal és egy 6 soros felcsukható OLIMAC kukorica adapterrel, néhány apróbb kiegészítéssel megnyugtatóan ellátja a feladatokat.

A 275 LE-s Caterpillar motor teljesítménye, a 12-15 l/ha üzemanyag fogyasztás mellett tökéletesen megfelel.

A 3 dobos cséplőszerkezet, 4 lépcsős 7,62 m2-es szalmarázó felület garantálja a csúcsminőséget a termény tisztaságát illetően.

Kényes területekre is átmerészkedve felvetődik a kérdés, milyen a kombájn megbízhatósága, milyen meghibásodások fordultak elő.

Megnyugtató válasz érkezik: a rendkívül masszív kialakítás eredményeképpen törés, deformáció ismeretlen volt számukra.

A 2500 teljesített üzemóra alatt mindössze néhány csapágy, ékszíj, elektromos kapcsoló igényelt beavatkozást. Dicsérik a vezetőfülke komfortját, a jó kilátást, a számítógép egyszerű kezelhetőségét.

A jegyzetfüzet becsukása után elhangzik a kereskedő számára a legkedvesebben csengő kérdés, miszerint lehetne-e ezt a kombájnt egy új és nagyobb teljesítményű modellre cserélni.

Ahogy korábban is említették, elégedettek a teljesítménnyel is, a minőséggel is, de szívesen látnának egy M306 LS 4WD kombájnt az udvarban.

Úgy gondolják, az új Laverdával még jobban megerősítenék a pozíciójukat a bérmunka piacán és a 2010-es év tapasztalataival a hátuk mögött egy csapadékosabb időszakban is nyugodtan tekintenének a betakarítási feladatok elé.

 

Pandúr László