fbpx

Agrárgazdasági elemzések

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 14.

Az előző írásomhoz képest mintha egy év telt volna el, annyi minden történt a világban, és a minket érintő mezőgazdaságban is. A múlt hónapban hivatalosan még nem világjárványról beszéltünk, azóta viszont hivatalosan is azzá minősült a COVID-19 vírus. Jelen pillanatban és a következő hónapokban is ez a szerencsétlen esemény fogja meghatározni az életünket. A HUF/EUR árfolyam drasztikus gyengülése egy másik olyan folyamat, mely komolyan befolyásolja életünket: minden import anyag jelentősen drágulni fog.

Kukorica

Az e havi elemzés rendhagyó módon másképp fog felépülni, mint az eddigiek. Az élet ugyanis jelentős mértékben lelassult február vége óta, és napról napra eszmélünk rá az újabb és újabb bejelentésekre. Jó hír, hogy a Kínából kiindult, azóta világjárvánnyá fejlődött koronavírus ott már lehanyatlóban van, új fertőzések nincsenek, az élet lassan visszaáll a régi kerékvágásba. Európában és Amerikában azonban más a helyzet, itt még sok helyen nem tetőzött a járvány.

Ennek megfelelően a mezőgazdasági terményekkel való kereskedelem lelassult, bizonyos gyártási kapacitások szintén csökkentettek a tempóból, vagy éppen le is álltak. Az agrár-élelmiszeripar azonban, szerencsére, nem igazán függ semmilyen alapanyagimporttól, néhány növényvédőszer-komponenstől eltekintve. Sőt, az agrár-élelmiszeripar töretlen működése elsődleges nemzetgazdasági érdeke minden államnak. A MATIF kukorica áprilisi, júniusi jegyzései például keresik a helyüket, az elmúlt két hétben is +/- 3-4 eurós mozgások voltak, lapzártánkkor 167 EUR-n állt a júniusi jegyzés. A fekete-tengeri kikötői árak 160-161 EUR, hajóba rakott paritáson. Kína, Dél-Korea, a Közel-Kelet fő vevő ezekben a hetekben a Fekete-tengeren. A fogyasztás Európában szinte biztos, hogy minimálisan ugyan, de kisebb lesz, mint tavaly. A karanténok, a lakhelyelhagyási tilalmak megváltoztatják az életünket, kevesebbet autózunk (etanol), kevesebbet fogyasztunk (élelmiszer). Sőt, még talán a takarmánygyártás is csökkenni fog minimális mértékben, köszönhetően az akadozó – bár alapvetően működő – logisztikának. A néhány millió tonnás idei visszaesés azonban a kukorica esetében főként az importot fogja csökkenteni, hiszen Európa nettó importőr kukoricából. A hazai gazdák életében talán az inputanyagok elérhetősége a legnagyobb kérdés, és bár úgy tűnik, kapható minden, kérdéses, hogy a szokásos mértékű műtrágyát fogják-e például felhasználni a gazdák. A vetés tehát – a megfelelő minőségű és mennyiségű vetőmagnak köszönhetően – nem lehet problémás, a mezőgazdaságban amúgy is ritkábban dolgoznak sokan összezárva, zárt térben. Ezért bízhatunk abban, hogy nem ezen iparágban dolgozók vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. Argentínában és Brazíliában megkezdődött a betakarítás, továbbra is 50 és 100 millió tonnát várunk a két dél-amerikai országból. Ez az áru meg fog jelenni a piacokon a következő hónapokban, ami nem ad okot jelentős ármozgásokra. Amerikában viszont jelentős visszaesést várnak az üzemanyagcélú etanol-felhasználás terén, ami sok millió tonna árualapot fog jelenteni. Az jó eséllyel le fogja nyomni a chicagói tőzsdei (CBOT) árakat.

Kukorica, MATIF tőzsde

Kukorica, Chicagoi Tőzsde

Jó hír viszont, hogy az éledező kínai gazdaság elkezdte vásárolni az amerikai mezőgazdasági termékeket, fittyet hányva a vámháborúra. Hiába, a szükség nagy úr!

 

Búza

A legjelentősebb várakozás az EUban, hogy a gyenge csapadékos télnek köszönhetően mintegy 10 millió tonnával kevesebb termést várnak az elemzők. Mivel Európa nettó exportőr (ellentétben a kukoricával), ez leginkább azt fogja jelenteni, hogy kevesebb jut exportra, főként a Földközi-tenger vidékére. A kultúra minőségével kapcsolatban nem várnak jelentős eltérést a korábbi évekhez képest. Lapzártánkkor a MATIF májusi jegyzése 191,75 EUR, a szeptemberi pedig 185 EUR.

Búza, Chicagoi Tőzsde

Búza, MATIF tőzsde

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató