fbpx

Agrárgazdasági megoldások

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 06.

A tavalyi rekordközeli (sokak szerint rekord) kukoricatermést – és egy általánosan jó termést szinte minden kultúrában és régióban – az idei év biztosan nem fogja megismételni. Az őszi vetések hozamát szinte minden régióban átlagosnak vélik, a tavaszi vetések pedig egy igen száraz tél végével indulnak. Nem lehet nem látni, hogy az öntözéssel végre valamit kezdeni kell. A precíziós technológiák bevezetésének lassú terjedése vagy éppen a generációváltásnak a problémája eltörpül egy száraz év okozta károk mellett. Amennyiben az öntözési stratégia nem indul meg a következő években, azt hiszem, ki lehet mondani, hogy óriási lemaradásban leszünk a régió országaihoz képest. A klímaváltozás velünk van, és érezteti hatását nap mint nap. Amit lehet, meg kell tenni ennek ellensúlyozása érdekében, és meg kell ragadni minden alkalmat ennek hangsúlyozására.

Kukorica

A hazai piacot még mindig a szokásosnál kisebb aktivitás jellemzi. Április közepén megérkezett a várva várt eső, ami ugyan nem oldott meg minden problémát, de legalább a vetést magabiztosabban lehetett megkezdeni. A szakértők nem várnak eltérést a vetésterület nagyságát illetően, nagyságrendileg 950 ezer és 1 millió hektár között becsülik a tavaszi kukoricavetést. A hazai feldolgozók és a takarmánykeverők ugyan vásároltak, de exportra továbbra is lényegesen kevesebb áru ment el, mint a korábbi években szokott. Ezért, még ha a következő hónapokban ismét fel is lendül az export, szeptember elején lényegesen nagyobb zárókészlettel fordulunk rá az új termés betakarítására.

Mindeközben a világpiacokat leginkább meghatározó négy exportáló országban (Argentína, Brazília, Ukrajna és az Egyesült Államok) a kilátások nagyon jók. A dél-amerikai kontinensen a másodvetés is növekvő hozamokat vetít előre, a potenciálisan sok termés pedig február óta áresést is eredményezett. A növekvő mennyiséget a teljes amerikai kontinensről minden bizonnyal exportálni fogják, hiszen versenyképes áron tudják azt megtermelni, így a nagy Panamax hajókon szinte bárhová eljut a világban ez a termék.


Forrás: a Mezőgazdasági Főigazgatóság, az Eurostat éves növénytermesztési adatai alapján

Ukrajna megbirkózott a logisztikai kihívásokkal, és zökkenőmentesen szállított minden célországba. Mindeközben a tavaszi munkákhoz is kiváló körülmények voltak, és 10 nappal korábban a tavalyi évhez, április legelején megkezdték a vetést az ország minden régiójában, összesen 4,66 millió hektáron. Érdemes odafigyelni erre az országra, mert szépen lassan beszivárgott a mi célországainkba is.

Az USA-ban a tavasz eleji áradások a kukorica-öv egyes területein komoly aggodalomra adnak okot, itt később fogják tudni megkezdeni a vetést. Rengeteg áru veszett oda, komplett magtárak, silók áztak el, feldolgozógyárak is sérültek, így kapacitáskiesést okozva. A legutolsó USDA-riport alapján 4%-kal nagyobb területen fognak kukoricát vetni, főként a szója kárára, hiszen annak vetésterülete csökken jelentősen. Az amerikai gazdák legégetőbb kérdése a Kínával vívott kereskedelmi háború és annak kimenetele. A mintegy 10 millió tonnás kvóta (USA export Kínába) már kimerült, így a júniusi G20-as csúcstalálkozótól várnak a szakértők érdemi előrelépést a védővámok feloldására. Igaz, a rohamos mértékben terjedő és már hatalmas károkat okozó afrikai sertéspestis Kínában azt is jelentette, hogy sok millió tonnával kevesebb gabonára és szójára lesz szüksége a kontinensnyi országnak.

Ami az árakat illeti, április közepén a júniusi MATIF jegyzés 169 euró volt, a novemberi pedig 171 euró. Chicagóban a májusi szállítású tengeriért 141 dollárt kértek, ami 127 eurónak felel meg.

Búza

Az április eleji csapadék erőt adott a búzának, és látványosan megindult, de sajnos így is csak átlagosnak mondható a kultúra állapota hazánkban. A legutolsó felmérés szerint az állomány harmada gyenge minősítést kapott, míg csupán negyede kapott jót. Tavaly ilyenkor 11% volt gyenge, míg 60% jó minősítésű. Bármit is hoz a következő két hónap, az biztos, hogy a tavalyi évnél gyengébb búzatermésre számíthatunk. Az európai piacokon erős, jó termést várnak a gazdák, ahogy Oroszországban is. A világ legnagyobb országában a tavalyi évi magas áraknak köszönhetően az őszi és tavaszi búzák egyaránt nagyobb területen lettek vetve, így a teljes búza vetésterület 10 éves csúcsot dönthet idén (mintegy 27 millió hektár). A tavalyi terméskiesést, főként a takarmányiparban, szépen kiváltotta az import kukorica, ezért a stabil kereslet-kínálat miatt az árak is stabilizálódtak. Az idén jó termésre számítanak az Európai Unióban, aminek következtében – előreláthatólag – vissza fog állni a korábbi búza-kukorica arány a takarmányozásban. A csökkenő árak ezt a várakozást tükrözik. A MATIF májusi jegyzése 189 euró volt április közepén, a Fekete-tengeren pedig 200 eurót kértek egy tonnáért.


Forrás: FAOSTAT, USDA FAS

Reng Zoltán

Hungrana-vezérigazgató