fbpx

E410, etilén-oxid – történet folytatódik

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 23.

A világszintű termékvisszahívást eredményezett a bizottsági állásfoglalás, miszerint az E410 adalékanyag rákkeltő lehet etilén-oxid tartalma miatt, és ezért vissza kell vonni azon termékeket, mely készítésénél alkalmazták ezt az adalékot.

 

visszahívott termék
A tematikus oldalon már szerepelnek visszahívott termékek (Fotó: internet)

 

A hírről portálunk adott tájékoztatást

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) webes felületén tematikus oldalt hozott létre a nagyszámú visszahívások publikálásához, ezzel biztosítva az érintettek információval történő ellátását.

A felületre azok a Magyarországon forgalomba hozott termékek kerülnek, amelyek esetében bizonyítottan etilén-oxiddal szennyezett adalékanyagot használtak fel.

A hivatal szakemberei a felületen táblázatos formában, elkülönítve és pontos azonosítókkal ellátva gyűjtik össze az etilén-oxiddal szennyezett termékeket. A lista az aktuális termékvisszahívásokat követi, folyamatosan frissül, jelenleg már három termék található rajta.

 

Az Európai Unió egységes állásfoglalása

Minden olyan terméket ki kell vonni a forgalomból és vissza kell hívni a vásárlóktól, ami bizonyítottan etilén-oxiddal szennyezett adalékanyag felhasználásával készült. Fontos tudni, hogy a késztermékek szennyezettsége alapvetően alacsony mértékű (sok esetben ki sem mutatható). Azonban széles körben, több termékcsoportban felhasznált adalékanyagról van szó, a napi bevitt szennyező mennyisége összeadódik.

A széleskörű visszahívásokra tehát a fogyasztók maximális biztonsága érdekében van szükség.

 

Forrás: NÉBIH