fbpx

Az agrárterületre jelentkezők 49,3%-a MATE-t jelölte meg

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 26.

A felsőoktatásra jelentkezők közül 6 438 fiatal tervezi valamely agrárszakon elkezdeni tanulmányait, ebből 4 264 fő az első helyen jelölte meg ezt a területet. 2 101 fő, vagyis a jelentkezők 49,3%-a gondolja úgy, hogy tanulmányait mindenképpen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem valamelyik agrárképzésén szeretné folytatni.

 

MATE és agrárképzés
Az egyetem főépülete (Fotó: MATE)

 

Napjaink leginnovatívabb ágazatai az agrárium és az élelmiszergazdaság

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) által művelt tudományterületek és oktatott szakok szorosan kapcsolódnak napjaink leginnovatívabb ágazataihoz, az agráriumhoz és az élelmiszergazdasághoz, amelyek megoldásokat jelenthetnek a szakmai kihívásokra.

Egyre jobb a magyar felsőoktatás, jelentős fejlesztési források érkeznek a gazdaság-újraindítási akcióterv keretében a magyar felsőoktatásba, ezért nő a jelentkezők száma” – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében. Ez az agrárszakmák esetében is igaz, egyre több pályakezdő lát lehetőséget a hazai agráriumban.

 

Az aktuális felvételi eljárás statisztikai adatai

Összesen 6.438 fiatal tervezi valamely agrárszakon elkezdeni tanulmányait, ebből 4.264 fő az első helyen jelölte meg ezt a területet. Közülük 2.101 fő, vagyis a jelentkezők 49,3%-a gondolja úgy, hogy tanulmányait mindenképpen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem valamelyik agrárképzésén szeretné folytatni. Ez a jogelőd intézmények agrárképzéseire jelentkezők számát tekintve 20,82%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

A kaposvári agrárképzések népszerűsége egészen rendkívüli: az Agrár- és Környezettudományi Karra 87,8%-kal többen jelentkeztek, mint tavaly.

 

Magyar táj és mezőgazdaság
A kaposvári agrárképzések népszerűsége egészen rendkívüli az adatok alapján (Fotó: Daróczi Csaba-Photography)

 

Legnépszerűbb szak az élelmiszermérnöki

A MATE összes szakja közül a fiatalok által legnépszerűbbnek ítélt alapképzés az élelmiszermérnöki (nappali, államilag támogatott). Ezt – a 200 fős keretszám közel kétszerese – 395 fő jelölt meg, közülük 142 fő az első helyen. A második legnépszerűbb a tájrendező és kertépítő mérnöki alapképzés. Ez viszont az első helyes jelölések sorában került a dobogó tetejére a 152 fő (államilag támogatott formában, nappali képzési renddel) jelentkezővel. Ezt a szakot összesen 357-en jelölték meg továbbtanulási célként, ami közel 2,5-szeres túljelentkezést jelent.

Keresztféléves rendszerben is magasak a számok

A multidiszciplináris képzési területeket felvonultató intézmény nemcsak az általános felvételi eljárásban szerepel kimagaslóan. Az Oktatási Hivatal adatai alapján 544 felvételt nyert hallgatóval a harmadik legnépszerűbb egyetem volt a 2020-2021. évi keresztféléves felvételi eljárásban is.

 

Magyar táj és mezőgazdaság
Idén a felsőoktatásba jelentkezők száma több, mint tavaly (Fotó: Daróczi Csaba-Photography)

 

11%-kal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly

További sikernek könyvelhető el, hogy a tavalyi 3.600 fő jelentkező helyett, most csaknem 4.000 fiatal jelentkezett első helyen MATE-hallgatónak. A tanulási kedv emelkedése és ezáltal a felvételizők számának növekedése nemcsak a MATE esetében, hanem az egész hazai felsőoktatásra jellemző. Az adatok szerint idén több mint 10 ezerrel, azaz 11%-kal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly.

 

Prof. Dr. Gyuricza Csaba mb. rektor

„A MATE-ra felvételt nyert hallgatókat egyedülálló infrastruktúrával és oktatási képességekkel várjuk, akik részesei lesznek intézményünk megújulásának. A MATE egyik legfontosabb célja, hogy a hallgatók számára megújuló képzési kínálattal, a legmodernebb gyakorlati ismeretekkel és nemzetközi tapasztalatok biztosításával járuljon hozzá a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésükhöz.

Ezt támasztja alá egy 2017-ben végzett felmérés is, amely szerint a frissdiplomás hallgatók már négy esztendővel ezelőtt is azonnal, mintegy 300.000 forintos kezdőbérrel tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.”

 

Magyar táj és mezőgazdaság
2021-ben kedveltek a mezőgazdasághoz köthető képzési szakok (Fotó: Daróczi Csaba-Photography)

 

Az agrárium és a vidékfejlesztés az egyik leggyorsabban fejlődő képzési és tudományterület

Elengedhetetlen a tudásszint emelése, korszerűsítése, ehhez kapcsolódva rendkívüli szükség van a szakmai, elméleti és gyakorlati képzés erősítésére. A jelentkezők agrárszakmák iránti elkötelezettségének, küldetéstudatának kialakítására, megtartására hangsúlyt kell fektetni az oktatási intézményeknek.

Ezt tűzte zászlajára a 2021. február 1-jén megalakult Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely öt campuson és több hazai és határon túli képzési helyen biztosít képzést több mint 13 ezer hallgató számára.

 

Forrás: MATE, Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc