AGRITECHNICA 2011 – világelső gépkiállítás a permetezéstechnika szemszögéből

Kiemelkedő permetezéstechnikai újdonságok

INUMA: szenzoros fúvókaellenőrző

TeeJet: fúvókamonitor 750T

Az adagoló az eredeti göngyölegből vételezi a szükséges mennyiségű folyékony szereket, és azokat ez előírt sorrendben, összekeverés nélkül tölti a permetezőgép tartályába. A kezeléshez szükséges mennyiséget automatikusan határozza meg akár 5 különböző szer esetében is. Egy-egy szer kiadagolását követően az automata öblít, majd a legutolsó tartálytöltés után a vezetékekben levő szermennyiséget is kimossa. Az automata melletti göngyölegmosón a tartályok kiöblíthetők és a felhígított szerek a gép nagy tartályába önthetők.

A növényvédő gépek számára kialakított terminál-szoftver optimalizálja az utántöltési időpontokat, minimalizálva az utolsó permetezés során, ill. szerváltás előtt bennmaradó maradványmennyiséget.

A BoomWash az első olyan, a vezetőfülkéből távirányítással működtethető berendezés, amely a permetezőgép szórókeretét a munka végeztével, még kinn a táblán mossa le. A mosófúvókákkal ellátott szán a szórókeretet behajtás közben kívülről tisztítja meg.

Az elektronika, a mérés- és szabályzástechnika, az adatfeldolgozás a pontosság és a hatékonyság új dimenzióit nyitotta meg ez alkalommal is – a díjazottak többsége ilyen irányultságú volt. A professzionális, egybefüggő, nagy táblaméretekre alapozott intenzív növénytermelés segítségükkel tovább optimalizálható. Természetes, hogy egy ilyen kiállításon eleve minden cég az aktuális csúcstermékével, „zászlóshajójával” jelenik meg, mégis azt kell mondanunk, hogy ezek a növényvédőszert kijuttató és kezelő gépek már nagyon túl vannak bonyolítva. Szervizelésük olyan elektronikában, számítástechnikában jól képzett, a vidéki, helyszíni munkát szerető szakember-gárdát fog igényelni, amely ma még nem áll rendelkezésre. Az ő képzésük, alkalmazásuk költségigényes, és ezt valakinek – és ez a „valaki” végső soron mindig a gazda – meg kell fizetnie. Nem véletlenül foglalkozott a kiállítás egyik tematikus része is éppen az akadozó szakemberképzéssel.

Ami ezen a kiállításon nem szerepelt, az nem is létezik, vagy talán nincs is rá szükség – ez lehet a mottója a rendkívüli kínálatnak. Mi sem szemlélteti ezt jobban, mint a Schlüter traktoron bemutatott négyszögletes gumiabroncsok, amelyek a lehető legjobb védelmet nyújtják lejtőn visszagördülés ellen.

kezelést is biztosíthatja. Ennél nagyobb, jobb permetezőgép tényleg nem kell…

A permetezéstechnikában a fejlesztésnek mindig a fúvóka irányából kell kiindulnia. Jól szemléltetik ezt az USA-beli TeeJet újdonságai.

A Stepper ChemSaver elektromos kapcsolószelep a fúvókákat egyenként kapcsolhatja ki a másodperc törtrésze – 0,25 s – alatt, rendkívül csekély – 0,315A – áramfelvétellel. Segítségével a nagyon széles szórókeretek max. 10 bar nyomáson működő fúvókái szakaszosan vagy a CANBUS – rendszerre „Plug-and-Play” csatlakozással bekötött programmal helyspecifikusan is vezérelhetők. A fúvókák szelepei nyitott állásban nincsenek áram alatt, így a szokásos 25A rendszerekkel jól működtethetők.

2013-ban újra!

Huszár Jenő Huszárné Szilágyi Erzsébet

gépkiállítás