fbpx

Akár 30%-kal is csökkenthető gázszámlák

Írta: Szerkesztőség - 2010 december 29.

Bemutatkoztak a hővisszaforgatásos szárítók Azokon a területeken, ahol egyáltalán már be tudták takarítani a kukoricát, a szárítás lett a legfőbb szempont az egész éves esőzések miatt. Viszont kukoricatáblák sora áll még belvízben vagy legalábbis olyan nedves talajon, ahol a csőtörőknek esélye sincs dolgozni. A szárítás – majd – „égető” problémává fog válni.

 

Költséghatékony

 

Ezzel szemben a kisebb szárítók a magas gázköltségek miatt már nem is vállaltak az idén munkát (pl. Bács-Kiskun megyében). Még a Bábolnai Gazdanapok keretében kaptunk meghívást a Balogh Lászlótól, a Tornum hazai képviselőjétől, hogy az általuk bemutatott, valóban takarékos szárítást nézzük meg személyesen is, kukoricabetakarítás idején.

Az biztos, amit látunk, a meghívásnak eleget téve látogattunk el Létavértesre és Tépére, ahol már üzemelő hővisszaforgatásos (HR) szárítókat tekinthettünk meg munka közben. Míg a bábolnai gyors „szakmai továbbképzésen” a látogatók közt én is egy nagy prospektuson elemeztem – Balogh László segítségével – a technológia lényegét, addig kivételesen eső nélkül, de már gyakorlatban győződhettem meg minderről.

 

 

Tornum

 

A költségcsökkentés ugyan nem látható, a házigazdák építés előtti döntését jelentősen mégis csak ez befolyásolta. Tépén, a 800 ha-on gazdálkodik, integrál és szolgáltat a Balogh-Farm családi gazdálkodás. A cég fő profilja szántóföldi növénytermesztés, ezen belül elsősorban takarmánykukorica termesztés és forgalmazás, ezen kívül gabona vetőmag termesztés és forgalmazás, gabona termesztés és egyéb mezőgazdasági szolgáltatások.

Telephelyén 2008-ban építette a Tornum Kft. a HR4-16 típusú új generációs hővisszaforgatásos terményszárítóból és három darab gabonatároló körsilóból álló, összesen 6084 m3-es tárolókapacitását és az ehhez kapcsolódó 66,2 m3-es tárolósilót.

 

Szárítás

 

A Balogh-Farm kukoricatábláján már megkezdték a betakarítást, erről mi is meggyőződhettünk a földekre kilátogatva: a már érett, de az idei időjárás következtében igencsak nedves kukorica jó termésnek ígérkezett, de a szárítás nélkülözhetetlen most is.

A közelben, Létavértesen Deme Ferenc, az 1200 ha-on gabonatermesztéssel foglalkozó Léta-50 Kft. ügyvezetője. A kukoricatermesztéssel, sertéstenyésztéssel foglalkozó cég tevékenységét jellemzi, hogy a Magyar Kukorica Klub Egyesület által 2009. évre meghirdetett Kukorica Termésverseny régiós versenyében első helyezést ér el.

Tehát tud minőséget termelni, egyértelmű volt, hogy a technológiában is igyekezett jól dönteni: az elmúlt évben építtette meg a Tornum Kft-vel a 20,0 t/h szárítási teljesítményű, HR4-22 típusú új generációs hővisszaforgatásos terményszárítóját.

 

A szakmai bemutató és terepszemlék tapasztalatait összefoglalva a következőket láttuk-hallottuk:

  1. csökkenő költségek
  2. kifizetődő működtetés

 

Új generációs

 

Épp a költséghatékonyság az, ami a mai helyzetben mérvadó lehet. Ezt szem előtt tartva fejlesztette ki a Tornum az új generációs, hővisszaforgatásos (HR) szárító típuscsaládját.

A gép a termény szárításakor felhasznált energiát csökkentve, az alacsony páratartalmú, nagy hőértékkel rendelkező levegőt a szárítószekciók alsó részéről valamint a szárítóberendezés hűtőszakaszából visszakeringeti, míg a magas páratartalmú alacsony hőértékű telített levegőt a felsőbb szárítószekciókból közvetlenül távolítja el.

Teszi mindezt úgy, hogy a visszakevert levegő a lehető legrövidebb úton kerül vissza a terményszárító fűtött, meleg levegős oldalára, ezáltal megtakarítva az összes piaci versenytársnál jelentkező igen magas, hőveszteség által elvesző energiát. Ezzel sikerült akár 30%-kal is csökkenteni az energiafelhasználást a hagyományos szárítókhoz képest.

Ezzel már az első fel nem tett kérdésre itt is a válasz: megéri, csökkennek az energiaköltségek.

 

Kevesebb por – jobb munkakörülmények

 

Tárolók, szárítók, takarmánykeverők dolgozóinak „népbetegségének” okozója a por. Ezt épp saját, azaz családon belüli tapasztalatból tudom, de valószínűleg Olvasóink is voltak már működő szárító közelében, ami gyakran silótároló és takarmánykeverő mellett áll, és gyakran úgy néz ki, mint egy kifordított lisztes zsák.

A korszerű szárítók porleválasztói már ezt a hatást csökkentik, de természetesen a folyamatnak velejárója még a por. A Tornum szárítókba alapkivitelben olyan automatikát szerelnek fel, ami megállítja a légáramlást a szemestermény ürítésekor.

Ez, valamint a megnagyobbított nedveslevegő-csatorna nagymértékben csökkenti a szárítóberendezést elhagyó por mennyiségét, a kisebb mértékű porkibocsátás pedig jobb munkakörülményeket jelent a szárítóberendezést üzemeltető dolgozók számára.

A nedveslevegő-csatornában lerakódó por eltávolítására pedig egy szállítócsigát lehet beszerelni a csatorna alsó részébe, mely révén a karbantartás munkaerő szükséglete szinte nullára redukálódik. Tehát ismét egy válasz, aminek egyébként leginkább a dolgozók fognak örülni.

 

Kisebb zaj – még jobb munkakörülmények

 

A jobb munkakörülményt nemcsak a tisztább levegő, de a zaj csökkentése is szolgálja. Ezzel ugyan nem teljesít többet a berendezésünk, sőt nem is fogyaszt kevesebbet, de hallható a különbség! A HR típusú szárítókba beépített axiál ventilátorok mindig a szárítóberendezés tetején helyezkednek el, felfelé irányítva, a radiál ventilátorok pedig a szárítóberendezés alsó részében helyezkednek el, ezek együttes használata kisebb zajhatást eredményez. Szükség esetén a gépek hangtompítóval is felszerelhetőek.

 

Technikai felszereltség

 

Egy szárító felszereltségét nem kell, és nem is lehet túlbonyolítani. Így a HR típusú szárítóberendezésekbe is nagy hatékonyságú gázégőt szerelnek, ami könnyen szabályozható 10-től 100% teljesítményig. A létrákat és szerelőerkélyeket a praktikusság szerint helyezték el, emellett az alapfelszerelés része a tűzérzékelő rendszer, ami leállítja a szárítóberendezés összes funkcióját, és riasztást indít tűzveszély esetén.

A Tornum szárítók „bizonyítványára” nemcsak a sajtó és a régió termelői voltak kíváncsiak, a bemutatóra a külföldi képviseletek is ellátogattak. A hazai gazdálkodók körében még friss a „Tornum-élmény”, a költségcsökkentés viszont talán sosem volt ilyen aktuális probléma.

 

A szárító-beruházások pályázatait előreláthatóan 2011. márciusában újra kiírják, tehát még van idő döntésre, a költségek mérlegelésére és a számítások elvégzésére. Mindezeket a résztvevők egy kellemes ebéd közben már megbeszélték, Önök pedig a Tornum szakembereivel együtt tavaszig még kidolgozhatják. Jó munkát kívánok hozzá!

 

Sándor Ildikó