fbpx

Az ásványi anyagok szerepe a juhok takarmányozásában

Írta: - 2017 szeptember 04.

Fontos az anyajuhok felkészítése a termékenyülésre; takarmányozásuk kritikus időszakának tekinthető a választástól a termékenyülésig tartó időszak. A megfelelő napi tömeggyarapodás mellett nagy gondot kell fordítani arra, hogy az anyák ne hízzanak el, mert az káros hatással lesz a termékenyülésre. A tenyészkondíció eléréséhez a pároztatás előtt érdemes az anyajuhokkal jó minőségű szénát és kis mennyiségű abrakot etetni. Ennek hatására javul az energia-ellátás, intenzívebbé válik az ivarzás, javul a termékenyülési arány.

Mikroelem- és energia-bevitel

Mivel a legelők ásványianyag-szolgáltató képessége alacsony, elengedhetetlen a komplett, magas mikroelem-tartalmú kiegészítő etetése. Ennek legegyszerűbb módja a nyalótömbök alkalmazása, melyből az állat a szükségleteinek megfelelő mennyiséget tudja felvenni. A mangán-, szelén- és E-vitamin-bevitel az ovuláció fokozása mellett segíti a magzat megtapadását, és javítja az állatok immunrendszerét. A cinkbevitel növelése erősíti a szaruképleteket, csökkenti a lábvég-betegségek kialakulásának kockázatát, javítja az állatok párzási hajlamát.

A pároztatási szezont követően az energia-bevitelt csökkenteni kell, így meg lehet előzni a magzatfelszívódást. A jó minőségű legelő elegendő energiát biztosít a magzat korai fejlődéséhez, és az anyajuhok kondíciójának fenntartásához.

A vemhesség utolsó 6-8 hetében a magzat fejlődése felgyorsul. Az anyák táplálóanyag-szükséglete folyamatosan növekszik egészen az ellésig. A takarmányadag összeállításánál figyelembe kell venni az anyajuhok kondícióját, az életkort, az esetleges ikervemhesség arányát és a rendelkezésre álló tömegtakarmány minőségét. A sikeres elletés érdekében az eltérő kondíciójú anyajuhokat érdemes külön takarmányozási csoportban elhelyezni.

Az alacsony energia-bevitel, a napi 50 grammot meghaladó súlyvesztés a zsírtartalékok mobilizálását eredményezi. A nagy mennyiségben felszabaduló összetett zsírsavak megterhelik a májat, fokozódik a ketonanyag-képződés, vemhességi ketózis alakulhat ki. Ennek megelőzése csak a takarmányadagok helyes beállításával lehetséges.

Amennyiben állományszinten tapasztalhatók a ketózis jelei (étvágytalanság, súlycsökkenés), akkor érdemes májvédő, energia-kiegészítő készítményt használni a folyamat megállítására, visszafordítására.

Anyajuhok takarmányozása a szoptatás alatt

Legelőre történő elletés esetében a nagy fűhozamú terület fedezni tudja a szoptató anya energia- és fehérjeigényét. Alacsonyabb fűhozam, illetve őszi, téli elletés esetén azonban gondoskodni kell a megfelelő kiegészítésről erjesztett tömegtakarmány, széna és abrak formájában.

Az anyák tejtermelése a laktáció 3. hetéig folyamatosan emelkedik, amit a szárazanyag-felvételük nem tud követni. Az energiahiány csökkentésének érdekében megindul a zsírtartalékok mobilizálása, ami az anyák testsúlyának csökkenését eredményezi. Törekedni kell arra, hogy a súlycsökkenés ne haladja meg az állat tömegének 5%-át. Ellenkező esetben az anya kondíciójának romlása mellett csökken a tejtermelés, a bárányok napi tömeggyarapodása, ezáltal pedig romlanak az ágazat gazdasági mutatói.

Az energiahiány csökkentésének érdekében érdemes olyan takarmány-kiegészítőt alkalmazni, mely fokozza az étvágyat, és táplálja a bendőben élő mikroorganizmusokat. A piacon már elérhetők olyan magas mikroelem-tartalmú nyalótömbök, melyek az ásványi anyag pótlásán felül javítják a szénhidrát- és fehérje-anyagcserét, erősítik az immunrendszert. Ezeknek a hatásoknak köszönhetően stabilizálódik az anya tejtermelése, magasabb lesz a választott bárány testtömege.