fbpx

Finisben az ökogazdálkodási akcióterv kidolgozása

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 25.

Budapest, 2013. március 23., szombat (MTI) – Befejező fázisába érkezett az ökogazdálkodási akcióterv kidolgozása, várhatóan március végére-április elejére készül el – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.

 

 

Tóth Katalin a 21. tavaszváró biokultúra találkozó helyszínén rendezett sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a biotermelés segítése fontos eleme a szóban forgó programnak.

Hozzátette: az akcióterv a miniszteri jóváhagyást követően válik majd nyilvánosan megismerhetővé.

Jelezte: a terv kidolgozása széles alapokon, a szakmai és a civil szervezetek bevonásával történt.

A helyettes államtitkár kiemelte: a vidékfejlesztési tárca különösen fontosnak tartja a biotermékek promóciójának támogatását.

Ezért is teremt megjelenési lehetőséget e termékek számára a minisztérium Kossuth téri épületének árkádjai alatt minden pénteken, a Vidékmustra elnevezésű termelői piacon.

 

Emellett az ősszel megrendezendő OMÉK-en is várhatóan nagyobb területen mutatkozhatnak be a biotermékek.

Tóth Katalin hozzátette: a szaktárca szeretné segíteni a gazdálkodókat abban is, hogy a biotermesztés területe a mostaninál nagyobb legyen, valamint a feldolgozott termékek aránya is növekedjen.

A VM támogatja továbbá azokat az elképzeléseket is, hogy ezek a termékek a rövid értékesítési láncon keresztül lehetőség szerint a közétkeztetésbe is kerüljenek be.

Roszik Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke az MTI kérdésére elmondta: Magyarországon jelenleg mintegy 130 ezer hektáron folyik biotermesztés, ez a magyar mezőgazdasági terület mintegy 2,4 százaléka.

Ez az arány mintegy a fele az uniós átlagnak, amely 4,9 százalék.

A magyar mezőgazdasági termékeket tekintve a biotermékek aránya 4 százalék körüli.

A magyar biotermékek túlnyomó részét, mintegy 80 százalékát exportálják, főként az uniós országokba, illetve Svájcba.

Az alelnök szerint a kivitelen belül az alapanyagok arányát csökkenteni, míg a feldolgozott termékekét növelni kell.

A belföldi piacokon a biotermékek átlagosan 25-30 százalékos felárral kaphatók a nem biotermék kategóriába tartozó hasonló termékekhez képest.

Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke – aki maga is gazdálkodó ezen a területen – az MTI-nek arról beszélt, szerinte 2020-ig Magyarországon a biotermesztés területe „gond nélkül” 300-350 ezer hektárra növelhető.

 

MTI 2013. március 23.