fbpx

Tyúkom mondja kitrákotty – aktualitások baromfi témában

Írta: Barna Ferenc - 2021 május 07.

2021-ben az élőbaromfi-felvásárlás mennyisége megközelítheti a 750 ezer tonnát Magyarországon, ez közel 11%-kal haladja meg a tavalyi értéket, ami 673 ezer tonna volt – hangozott el a Baromfi Termék Tanács (BTT) tájékoztatójában, melyet a baromfi világnap alkalmából adtak ki.

 

Mezőgazdaság, baromfi
A baromfitartók növelték termelésük szintjét a járványoktól független (Fotó: Barna Bence)

 

A magyar baromfi továbbra is biztonságos

A baromfitartók a járványok ellenére is növelik a kibocsátásukat, amit az uniós zöld megállapodás, és a takarmánydrágulás sem vetett vissza. Ennek eredménye, hogy az idei termelés várhatóan meghaladja a madárinfluenza előtti mennyiséget, hiszen az 2019-ben sem érte el a 700 ezer tonnát.

Az élelmiszerellátás folyamatosságát a biztonsági takarmánykészletek garantálhatják, így azok létrehozását nemzetbiztonsági kérdésnek tekinthető.

 

Mezőgazdaság, baromfi, átvételi árak
Baromfi, felvásárlási átlagárak Magyarországon (Infografika: MTI)

 

Az állategészségügyi járványhelyzetek ellen hatékonyan fel kell lépni

A szervezet bízik a megfelelő központi intézkedésekben és támogatásokban, valamint az állattartók tudatos és jogkövető magatartásában, a korszerű technológiákban.

Fontos a megelőzés érdekében az intézkedések betartása, mivel tartani kell azok ismétlődésétől. 2021. áprilisában magyar, cseh, lengyel és észtországi eseményeknél mutatták ki a madárinfluenza vírus jelenlétét.

A BTT a védekezéshez úgy járul hozzá, hogy a tagjai számára online regisztert épített ki, így naprakész adatbázis jött létre az ország baromfitelepeiről, és egy átfogó járványvédelmi program kidolgozása is elkezdődhetett.

 

Mezőgazdaság, baromfi, madárinfluenza
Madárinfluenza vírusának előfordulási helyei Európában (Forrás: EU)

 

Már elérhető az állattartó telepek megújításának támogatására a VP2-4.1.1.9-21 kódszámú felhívás fókuszterületekre bontott célterületi támogatással, összességében 30 milliárd Ft keretösszeggel. Egyik célterülete a baromfitartó telepek, az egyéb kategóriába sorolhatók a húshasznosítású galamb-, fürj-, strucc-, emu-, fácán- és fogolytartás is, vagyis a szegmens majd teljes területe lefedett.

 

Forrás: MTI