fbpx

Alapozzunk hatékony, de a kalászosokat kímélő gyomirtó szerekkel!

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 25.

A mögöttünk hagyott aszályos ősz miatt elhúzódott és későbbre tolódott a kalászosok vetése, a kedvezőtlen időjárási és talajállapot miatt vontatottabb volt a növények fejlődése. Ugyanakkor ilyen körülmények között az őszi gyomosodás is visszafogottabb volt, lényegében csak a legkorábban elvetett táblákban okozhatott némi problémát. Mindezek miatt várható, hogy tavasszal a T2-4 életformájú gyomoknak tág tere lesz a fejlődésre, a megszokottnál erősebb fertőzésre számíthatunk.

kalász

A kalászosok tavaszi gyomirtására a Bayer Crop Science több megoldással is szolgál.

Mindegyik kalászosgyomirtónk formulációja antidótumot tartalmaz, amelynek feladata a kezelt kultúrnövényben a gyomirtó hatóanyag-molekulainak lebomlását felgyorsítani. Ennek hatására a szemmel látható tünetekkel járó növénykárosítás, de még a szemmel nem észlelhető, terméscsökkentő fitotoxicitás is elmarad.

Három tavaszi posztemergens készítményünk, a Sekator, a Huszár Aktív és az Atlantis formulációja (OD = olajos diszperzió) kiemelkedően hatékony permetlétapadást és terülést biztosít a kezelt felületen, meggyorsítva ezzel a hatóanyag-felvételt. A nagyobb fedettség és gyorsabb hatóanyag-felvétel eredménye a biztonságosabb gyomirtó hatás, különösen „nehezített viszonyok” között, pl. viaszos levelű vagy túlnőtt gyomoknál. Ellenállóbb gyomok elleni küzdelemben és a hatássebességben szintén mutatkozik az olajos formuláció előnye. Beszáradás után a hatóanyagot az olaj védi a lemosódástól, ami a határozottan jobb esőállóságban nyilvánul meg.

A Sekator® OD kétszikűek elleni általános gyomirtó, amely gyakorlatilag minden kétszikű kalászosgyom ellen sikeresen bevethető. Széles hatásspektrumát két korszerű hatóanyag (amidoszulfuron, jodoszulfuron) ideális arányának köszönheti. A közönséges gabonagyomok mellett kiváló hatású a nehezebben irtható gyomfajok ellen is, mint a galaj, a szikfű- és pipitérfélék, az árvakelésű napraforgó, vagy éppen a – fokozódó gondot jelentő – évelő mezei acat. A Sekator alkalmazása őszi búzában, őszi és tavaszi árpában engedélyezett, a kultúrnövény kétszárcsomós állapotáig.

A Huszár® Aktív az immár klasszikus jodoszulfuron mellett 2,4-D etil-hexil-észtert tartalmaz. A hozzá vetőlegesen fél dózisú hormonhatású összetevő szerepe kettős: (a) gyomirtó szerként működik, illetve (b) egyfajta „aktivátor” szerepet tölt be azáltal, hogy bizonyos esetekben érzékenyebbé teszi a gyomnövényeket a jodoszulfuronra. A Huszár Aktív kiváló hatékonysággal rendelkezik jó néhány fontos egyszikű gyomnövény (nagy széltippan, vadzab, kanáriköles és perjefélék) és a kétszikű gyomok igen széles skálája ellen.

A búza gyomirtásában rendszerint kiemelt szerepet játszanak a kétszikűek elleni kezelések, míg az egyszikűekkel szemben az indokoltnál kisebb területen történik védekezés. Az egyszikű gyomnövények közül Magyarországon az ősszel és kora tavasszal egyaránt csírázó nagy széltippan és a parlagi ecsetpázsit, illetve a tavasszal csírázó vadzab a legelterjedtebb, és okoz egyre nagyobb gondot. Helyenként azonban más egyszikű fajok, így a rozsnokfélék vagy az évelő tarackbúza és a nád is fertőz. Erős fertőzés esetén az egyszikűek igen nagy kárt okozhatnak, hiszen a gabonával együtt felnőve kiszoríthatják a haszonnövényt a területről. A terméskiesés akár a 40-50%-ot is elérheti.

A kalászosgabonák speciális egyszikű irtója a fenoxaprop-P-etil hatóanyagú Puma® Extra készítmény, amely valamennyi veszélyes egyszikű (héla zab, parlagi ecsetpázsit, nagy széltippan) ellen kompromisszumok nélküli hatást biztosít. A zab kivételével minden kalászosgabona-kultúrában felhasználható. Az Atlantis® OD elsősorban az őszi búza egyszikű gyomnövényei ellen hatékony, de hatékonyan pusztítja a magról kelő keresztes virágú gyomokat, valamint a szikfű- és pipitérfajokat is. Mindkét készítményünk kétszikűek ellen Sekatorral tankkeverékben is kijuttatható. Egyszikű gyomok elleni védekezésnél különösen fontos a megfelelő kijuttatás-technika. Az aprócseppes permetezés alapfeltétele a megfelelő hatásnak, hiszen a fűféle gyomok keskeny levelűek, állásuk gyakran a függőlegeshez közeli. Figyeljünk a gondos szórófej, lémennyiség és haladási sebesség megválasztására!

https://agro.bayer.co.hu