fbpx

Öko-metán takarmányozási program a kevesebb metánkibocsátásért

Írta: Agrárágazat-2021/09. lapszám cikke - 2021 szeptember 19.

Az állattenyésztéssel járó környezetterhelés évek óta hangsúlyos téma a médiában. A tenyésztők folyamatos nyomás alatt vannak; az állatjóléti kérdések mellé egyre inkább felsorakoznak a különböző károsanyag-kibocsátási aggályok. A tejtermelők számára kiváló választ adhat a leírt problémákra a francia eredetű Öko-metán program, amelyet a Valorex cég hirdetett meg egy CIP-projekt (Versenyképességi és Innovációs Keretprogram) keretében szerte Európában, és amelynek a módszertanát és tudományosan igazolt hatásosságát az ENSZ is elismerte 2013-ban.

 

tehén tőgy

 

A lenmagtermékek alkalmazásának ismert előnyei (magasabb tejhozam, jobb egészég, omega 3-ban gazdag tej) mellett nem elhanyagolható szempont a kisebb metánkibocsátás. Az Öko-metán programban 8 országban, 75 farmon végeztek takarmányozási kísérletet extrudált lenmaggal. Az emésztőrendszeri metán csökkentése céljából Franciaországban használt megoldásokkal állatonként 15% vagy akár több metáncsökkentés érhető el. Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) szerint egyetlen tejhozamú tehén 117 kg metánt állít elő évente. Eszerint az Öko-metán projekt állatonként és évente 17,5 kg metáncsökkenést képes elérni. Az Európai Unióban összesen 2,5 millió tejgazdaság és 23,7 millió tejelő tehén található. A becsléseink szerint a projekt hatására 10 éven belül az európai gazdaságok 30%-a fogja környezetvédelmi megoldást jelentő takarmánnyal etetni az állatait, Franciaországhoz hasonlóan. Ez 7 millió tejelő tehenet jelenthet.

Ha csak a tejelő tehenek piacát vesszük figyelembe, a projekt évente 124 000 tonna metáncsökkentést jelenthet az elkövetkező évtizedben.

 

ábra

 

Zsírsavprofil-elemzéssel a pontos, megbízható adatokért

Az Öko-metán programban az állatok által kibocsátott metánt lézeres metándetektorral (LMD), a zsírsavprofilt gázkromatográfiás szabványos módszerrel (GC) és infravörös spektroszkópiával (NIR) vizsgálták az extrudált lenmag alkalmazása előtt és után. A cél az volt, hogy a zsírsavprofil-eredményekből egyszerű matematikai képlettel metánkibocsátási takarmányelőrejelzést (predikciót) lehessen adni. A lézeres mérési eredmények egyértelműen követték a predikciós értékeket, ezért a zsírsavprofil vizsgálata alkalmas módszer a metánkibocsátás becslésére:

A gázkromatográfiás zsírsavprofil-eredményeket a gyorsabb és sokkal olcsóbb infravörös spektroszkópiás módszer értékeivel is összevetették, körülbelül 400 minta esetében. A korreláció minden országban egyértelmű volt, a NIR-módszer megfelelően méri a zsírsavparamétereket.

Így az olcsó és egyszerű NIR-módszerrel lehetővé válik megbecsülni egy telep teljes állományának metánkibocsátását a telepen vett elegytejből. Továbbá az Öko-metán program által üzemeltetett számlálóval az is bemutatható, hogy az extrudált lenmagot etető telepeknek mennyivel kisebb a metánkibocsátása, azaz mennyi kibocsátást előztek meg a helyes takarmányozással a hagyományos (szója, pálmazsír) étrendeket alkalmazó takarmányozáshoz képest.

 

ábra

 

A lenmagos takarmányozási program hatékonyságának ellenőrzésére, kontrolljára a VALOREX cég által kifejlesztett, Magyarországon 2015 óta rendszerszerűen működtetett TEJTÜKÖR szolgáltatás hivatott, mellyel jelenleg kb. 20 000 tehén takarmányozásának monitorozása történik.

A TEJTÜKÖR egy olyan új diagnosztikai és értékelési módszer, amely a tej zsírsavösszetételének mérésén alapszik. Megmutatja a takarmányadag hasznosulását, rávilágít az étrend kritikus pontjaira, segít a takarmányozási döntések meghozatalában, illetve a korábbiakban bemutatott módszer szerint a metánérték megállapítására is alkalmas.

Az Öko-metán programban való részvétel feltétele a feltárt lenmagos takarmányozás alkalmazása, illetve a TEJTÜKÖR szolgáltatás folyamatos igénybe vétele. Ezeknek a kritériumoknak jelenleg Magyarországon 20–25 tejtermelő gazdaság felel meg, ők részei a programnak.

A program sikerességét bizonyítja a hazai telepeinken eddig elért metán kibocsátási megtakarítás, amelyet CO-egyenértékre átszámolva összehasonlíthatunk adott kilométernyi személyautóval megtett út CO-kibocsátásával vagy adott mennyiségű földkerületnyi repülőút CO-kibocsátásával. Az összehasonlítást számadatokkal bemutatva azt láthatjuk, hogy a lenmagalapú takarmányozás bevezetésével egy 1 000-es tehenészet esetében 53 tonna metán megtakarítással számolhatunk, amely egyenértékű 4 465 813 km személyautóval megtett utazás kibocsátásával és 78,3 földkerület hosszúságú repülőút kibocsátásával. A metánmegtakarítás függ az állatlétszámtól, a tejtermeléstől és az etetett lenmag mennyiségétől. A pontosabb értékeléshez a szükséges adatokat negyedévi rendszerességgel frissíteni kell.

A feltárt lenmagos takarmányozási program elsődleges célja, hogy a gazdasági haszonállatok jobb egészségét biztosítsa a takarmányozáson keresztül, ebből következően tejhozam-növekedést idézzen elő, illetve másodlagosan, de ugyanolyan fontossággal az előállított állati termék minőségének (omega-3-tartalom) javításával hozzájáruljon az emberek egészséges táplálkozásához, minél kisebb környezetterhelés mellett. Ezt a környezettudatos szemléletet kitűnő, bizonyított eszközként támogatja az Öko-metán program, amivel a média által amúgy is erősen támadott szarvasmarha-ágazat megítélésén lehet javítani a környezetszennyezés területén.

 

tejtükör

 

A lenmagos takarmányozási és a TEJTÜKÖR programban résztvevő gazdaságok felkerülnek a Valorex (feltárt lenmagot gyártó cég) nemzetközi weboldaltérképére a környezetvédelmi célok mellett elkötelezett termelők közé, és egyben ennek elismeréseként névre szóló környezetvédelmi táblákat kapnak.

 

Dr. Gregosits Balázs
Vitafort Zrt.