fbpx

Korrupció: a miniszter felmentette az államtitkárt

Írta: Kohout Zoltán - 2020 december 03.

…miután viszonzásul 5 százalék tulajdonrészt fogadott el egy vállalkozásban. A korrupció gyanúját már az ügyészség vizsgálja.

 

helyettes államtitkár nyomozás

 

A minisztérium felmentette, az ügyészség vizsgálja

Pár órája maga az Agrárminisztérium közölte, hogy Nagy János helyettes államtitkárról van szó, aki ellen a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást. Sőt, az agrárminiszter nemcsak kezdeményezi Nagy János felmentését, hanem kiemelte: mindenben segítik a nyomozóhatóság munkáját. Nagy János jogász, közgazdász 2005 óta dolgozott különböző minisztériumokban, 2018-tól volt helyettes államtitkár.

 

Tulajdonrészért segített?

Az inkriminált ügy arról szól, hogy egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó idén pályázaton igényelt állami támogatást egy új mezőgazdasági vállalkozás indításához. A megalapozott gyanú szerint a vállalkozó jogtalan előnyt ajánlott azért, hogy egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő hivatali pozíciójával segítse a beruházáshoz szükséges pályázat elnyerését, földterületek megszerzését. A vállalkozó a több száz millió forintos – vissza nem térítendő – támogatásért cserébe a várhatóan sikeres cégből 5 százalékos tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek. Ő meg elfogadta az ajánlatot, és meg is kapta-szerezte az ígért tulajdonrészt. Eztán csapott le a rendőrség bevonásával az ügyészség, és őrizetbe vették a két érintettet, majd indítványozták bűnügyi felügyeletüket.

Forrás: AM