fbpx

Állatitatás – Pénznyelő vagy pénzverő?

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 21.

Megfelelő itatási gyakorlattal fokozható a gazdálkodás hatékonysága

Írásunkból megtudhatja, hogyan javíthatja gazdasága teljesítményét pusztán azáltal, hogy átgondolja az itatás hatékonyságát meghatározó tényezőket.

Ismerje fel, hogy jelenlegi itatási gyakorlata mennyit visz és mennyit hozhat a konyhára!

A gazdálkodó akkor jár a legjobban, ha állatai termelőképességét képes minél kisebb idő valamint munka ráfordításával és a lehető legkisebb anyagi áldozattal a lehető legjobban kiaknázni.

Így tud állatai segítségével a legtöbb pénzhez jutni.

 

Állatai állományszinten akkor tudnak a legtöbbet termelni, ha folyamatosan bőséges ivóvíz áll rendelkezésükre.

A gazdálkodó munkájának hozama akkor a legnagyobb, ha minél kevesebb munkát kell a jó minőségű ivóvíz folyamatos biztosítására fordítania, azaz minél hatékonyabb módon itatja állatait.

Pénzügyi oldalról nézve a gazdálkodás akkor a leghatékonyabb, ha egy teljes termelési ciklusra vetítve (pl. vemhesüléstől vemhesülésig, elléstől elválasztásig vagy a laktáció kezdetétől a következő laktáció kezdetéig) a lehető legkisebbek az itatásra fordított vagy abból származó kiadások.

Nem mindegy tehát, hogy a gazdálkodó milyen vizet itat.

És itt nem elég pusztán a víz minőségére gondolni. A rossz víz az, ami pénzt vesz ki a gazda zsebéből, míg a jó víz pénzt rak bele.

Az itatás hatékonyságát befolyásoló részletes szempontokról „Rossz víz vagy jó víz” cím alatt itt tudhat meg többet: www.itato.hu.

A hatékony gazdálkodás elengedhetetlen eszközei a megbízható, jó minőségű itatók.

A méltán népszerű, -35 ˘C-ig akár energia nélkül is fagybiztos MIRACO itatók alkalmazása hozzásegíti a hatékony itatáshoz, mert:

Állati teljesítőképesség tekintetében segítségükkel elérheti, hogy állatai mindenkor szívesen, az etetett takarmány mennyiségével arányosan fogyasszák az ivóvizet.

Munka- és időráfordítás szempontjából alkalmazásukkal csökkentheti az itatáshoz kapcsolódó javítási és karbantartási ráfordítást.

Pénzügyi vonatkozásában csökkentheti az itatáshoz kapcsolódó ráfordításokat.

A MIRACO itatók segítségével hatékonyabb a gazdálkodás, több a haszon.

 

Vízvételezés fagyban is

Szintén nem megkerülhető szempont a folyóvíz vételezésének kérdése.

A hagyományosan elterjedt eszközökkel téli, fagyos körülmények között csak jelentős többletmunka árán oldható meg a vízvételezés a fagynak kitett helyeken, így pl. a gyakran nyitott istállóajtó közelében vagy a szabadban.

Erre a feladatra nyújt egyszerű és megbízható megoldást a fagybiztos Woodford IOWA kültéri csap.

Az Egyesült Államok hidegebb vidékein és Kanadában szinte alig találni olyan farmot, ahol ne lenne ilyen csap.

A több évtizede töretlen sikertörténet kulcsa az időtálló megbízhatóság.

A fűtést nem igénylő Woodford IOWA csap segítségével egy mozdulattal juthat a gazdálkodó folyóvízhez akár a legnagyobb hidegben is.

A Woodford IOWA csap nem fagy el, mert a használat után a fagynak kitett részeiben nem marad víz, ami megfagyhatna.

A vizet a hagyományos csapoktól eltérően nem a cső végén, a csapnál, hanem a fagyhatár alatt zárja el, a felszálló csövet pedig az elzárással egyszerre, automatikusan kiüríti.

A vízvételezéshez farkasordító hidegben is elég csak megnyitni, majd elzárni.

Karbantartási igénye minimális. Az élettartama évtizedekben mérhető. Nem kell kiásni az esetleges karbantartáshoz vagy alkatrészcseréhez sem.

A Woodford IOWA kültéri csap egyszerű, megbízható megoldás, ami hosszú éveken át biztosít folyóvizet akár a legnagyobb fagyban is.

 

Burján Árpád

Hunzag Kft.

www.hunzag.hu