fbpx

Szigorú, de lyukas a kormányzati állatvédelem-kérdőív

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 08.

Előremutató, komoly szigort sejtető nemzeti konzultáció indul az állatvédelem továbbfejlesztéséről, kiszélesítéséről és szigorításáról. Kár, hogy kevés szó esik benne a haszonállat-tartás szegmenséről.

 

állatvédelem

 

Mindenkinek fontos

A kormányzati online kérdőív fontosságát az agrárminiszter azzal hangsúlyozta, hogy az állatvédelem ügye az egész társadalmat érinti, és a hazai szabályozás európai viszonylatban is a szigorúbbak közé tartozik. Nagy István kiemelte az edukáció, az állatvédelmi pályázati források, támogatások fontosságát, az ivartalanítási program hatékonyságát, és emlékeztetett, hogy tavaly az állatvédelem tematikáját miniszteri biztosi szintre emelték a tárcánál.

 

állatvédelem

Ötven kutyaviadalra kényszerített ebet mentettek meg – nem mindegyik élte túl, írta tavaly decemberben a Debreceni nap online. (Rendőrségi fotó)

 

Kutyaviadal, cirkusz, ítélet

A kérdőív kíváncsi például arra, egyetért-e a társadalom az állatmenhelyek és az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek működésének állami támogatásával, a felelős állattartásra nevelés korai/iskolai bevezetésével, a nem megfelelő állattartás elleni szigorú fellépéssel, a bántalmazott/elhanyagolt haszonállatok (pl.: ló, szarvasmarha) ideiglenes haszonállattartó-telepi elhelyezésével, a visszatérő állatkínzók súlyosabb elítélésével; az állatviadalok és a pirotechnikai eszközök használatának engedélyezésének büntetésével/refomjával, a cirkuszi vadállatok szerepeltetésének betiltásával.

 

állatvédelem

 

Előremutató, de nem tér ki az iparra

Az állatvédelemi online felmérés március 7-ig tart. A 13 kérdés előremutató szigort sejtet a házi- (társ)állatok tartását, az őket érintő bánásmódot illetően. Kitér a felelős tartás fontosságára és nevelésére, az állatviadalok, a visszatérő állatkínzás, vagy akár a cirkuszi vadállat-szerepeltetésre is, sőt, még a pirotechnikai eszközök korlátozását is érinti. A kérdőív ugyanakkor alig tér ki a mezőgazdasági haszonállattartásra. Tény, hogy az átlagember nem tudja, mi folyik az ipari állattartásban tartási-szállítási körülmények, antibiotikum-vakcinázás vagy akár a szülő és utód egyedek elválasztása során… Ez a szegmens nagyságrendjében összehasonlíthatatlanul nagyobb és komolyabb problémákkal küzd, mint a kóbor vagy a szilveszteri petárdázástól meggyötört állatoké.

 

állatvédelem

Illusztrációk: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán