fbpx

Érvek a Laverda mellett

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 02.

Sipos István, Szabadszállás. Mezőgazdasági vállalkozásunk 1994 óta működik. Jelenleg 250 ha területen gazdálkodunk, nagyobb részt bérelt földterületen. Minimális mennyiségű bérmunkát is végzünk. Növénytermesztéssel foglalkozunk. A vetésszerkezet nálunk elsősorban az alapkultúrákból áll: őszi búza, napraforgó, tritikálé, kevés kukorica. Kis területen fűszerpaprikát is termesztünk. Régebben cukorrépa termesztéssel is foglalkoztunk.

Géptípus, évjárat: Laverda REV 255, 2006

Tapasztalat, vélemény:

Mikor és miért választották a Laverda kombájnt, s mi volt a döntésük alapja?

– 2006-ban vásároltuk a Laverda REV 255-ös 5 szalmarázó ládás kombájnunkat. Eddig 4 szezont dolgoztunk vele végig. Először a budapesti Agro+Mashexpón találkoztunk a Laverda kombájnokkal. Más típusokat is végignéztünk, de a Laverda műszaki paraméterei, egyszerűsége, a kevés és többnyire azonos méretű ékszíjjal megvalósított hajtási megoldásai, valamint rendkívül kedvező ár-érték aránya miatt döntöttünk a Laverda mellett.

– Mekkora területen végeznek betakarítást a kombájnnal?

– Évente kb. 200 ha gabonát és 150 ha napraforgót aratunk a géppel. Napi teljesítménye 22-25 ha normál körülmények között 5,5-6 t/ha-os gabonában.

– Mekkora vágóasztalt használnak?

– 5,4 m-es gabonaasztallal vásároltuk a kombájnunkat. A gabonaadapteren kívül egy 6 soros NAS adaptert használunk a napraforgó betakarításához.

– Mennyire elégedettek a motor teljesítményével és fogyasztásával?

– A 245 lóerős IVECO motor teljesítményével maximálisan elégedettek vagyunk. A gép semmilyen körülmények között sem erőlködik, a motor teljesítménye a kombájn méretéhez megfelelő. A Common Rail üzemanyag-ellátó rendszer optimális teljesítmény/fogyasztás arányt biztosít a gépnek. A Laverda REV 255 kombájnunk fogyasztása gabonában 12-13 liter/ha szecskázva, 11 liter/ha szecskázás nélkül 6 tonnás gabonában. 3 tonnás napraforgóban 8 liter/ha.

– Mennyire elégedettek a szemveszteséggel, valamit a learatott termények tisztaságával?

– A szemveszteség jó beállítás mellett teljesen minimális. A gép tisztán, szépen dolgozik. A gabonát aratás után nem kell tisztítani, kombájn tisztán tudjuk szállítani. A Laverda olyan tisztán dolgozik, hogy általában nem hiszik el, hogy nem a tisztítóról, hanem közvetlenül a kombájnból hoztuk az anyagot. A napraforgót a gyomosság miatt mindenképpen tisztítjuk, de gyommentes napraforgóban nem lenne szükség itt sem utótisztításra.

– Megbízhatóság, karbantartás igény?

– A 4 év alatt néhány ékszíjat kellett cserélni. A generátornál a szénkefék koptak, de szervizelés után sosem jelentkezett ez a gond sem. Elmondható a kombájnról, hogy nem alkatrészigényes. Egy ember dolgozik a kombájnnal, a karbantartást is ő végzi. A gép napi karbantartási igénye minimális, 1 óra alatt komótosan elvégezhető az üzemanyag feltöltés közben. Évente szezonkezdés előtt a szervizessel átnézzük, de nincs vele gond, nem szerviz igényes.

Elmondhatom, hogy ár-érték arányban, műszaki paraméterekben, megbízhatóságában, elvégzett munka teljesítményében és a betakarított termény tisztaságában is egy jó választás volt a Laverda kombájn. Nem bántam meg, hogy a Laverdát választottam, sőt a jövőben is e mellett a márka mellett teszem le a voksomat.

Bánó Zoltán, Zagyvarékas. 1992 óta működik a családi gazdaságunk. 30 ha-on kezdtünk gazdálkodni, jelenleg 250 ha-on gazdálkodunk, mellette kb. 500 ha-on végzünk bérmunkát Zagyvarékas térségében. Növénytermesztéssel foglalkozunk, gabonát, napraforgót és kukoricát termesztünk.

Géptípus, évjárat: Laverda REV 225, 2005

Tapasztalat, vélemény:

Mikor és miért választották a Laverda kombájnt, s mi volt a döntésük alapja?

– 2005-ben vásároltuk a Laverda kombájnt. A gép műszaki paraméterei, az egyszerűsége, valamint ára szólt a gép mellett. Természetesen a kombájn megvásárlása előtt körbenéztük a konkurens típusokat is, de minden szempontból a Laverda került az első helyre, azóta sem bántuk meg döntésünket.

– Mekkora területen végeznek betakarítást a kombájnnal?

– 800-1000 ha-t aratunk vele évente. Ebből 300 ha körüli a napraforgó, a többi gabona. A 25 ha-os napi teljesítményt teljes biztonsággal bírja a gép rekord termésben is, általában 25-30 ha között van a napi learatott területteljesítményünk.

– Mekkora vágóasztalt használnak?

– 4,2 m-es gabonaasztalt használunk a Laverda REV 225-höz, elsősorban a sok vonulás miatt választottuk ezt az asztalméretet. A keskenyebb asztallal gyorsabban tudunk haladni, és így gyakorlatilag nincs semmiféle lemaradás a teljesítményben.

– Mennyire elégedettek a motor teljesítményével és fogyasztásával?

– A motor teljesítménye abszolút megfelelő, illeszkedik a cséplőrendszerhez. Egy 225 LE-s Common Rail befecskendezésű IVECO motorral van a kombájn szerelve, mely optimális a gép méreteihez képest, vagy talán kicsit jobb is annál.

A gép fogyasztása 8 liter/ha napraforgóban, 10-12 liter/ha gabonában. A fogyasztásban tapasztalható minimális differencia szalmatömeg, termésátlag függvénye.

– Mennyire elégedettek a szemveszteséggel, valamit a learatott termények tisztaságával?

Nagyon tisztán, szépen dolgozik a gép, ha jól be van állítva. A learatott terményt kombájn tisztán tudjuk szállítani, utótisztításra sosincs szükség, szemvesztesége abszolút minimális.

– Megbízhatóság, karbantartás igény?

– Az elektromos érzékelőkkel volt meghibásodás, de szervizelés után ez a gond sem jelentkezett később. Vízpumpánál, a kalász visszahordónál volt csak ékszíj csere az 5 év alatt, egyszer pedig a dobszíjat cseréltük.

Karbantartásigénye minimális a gépnek. A mindennapi zsírzás mellett kétnaponta fél óra karbantartást igényel összesen. Szezon előtt egy szerviz, s többre nincs szükség másra az év folyamán.

Nagy Márk
Szegána Kft.