fbpx

Sertés: jönnek az oroszok, ám van egy „hatalmas de”

Írta: Kohout Zoltán - 2021 április 07.

Saját adataik szerint Oroszország – Brazíliát megelőzve – átvette az 5. helyet a sertéstermelési versenyben. De máris csökkentik az exportnagyságrendeket a „hatalmas járványok” miatt: nemrég 560 ezer sertést selejteztek le.

 

sertés

 

Ázsia fogadja az orosz sertést

Az orosz állami Gazprombank tavalyi évet összegző jelentése szerint 2020-ban Oroszország 4,27 millió tonna sertéshúst termelt vágási tömegben. Ez majdnem 10 százalékos növekedés 2019-hez képest. Az Orosz Sertéshústermelők Szövetsége (RUPP) előrejelzése szerint az ipar növekedése valószínűleg folytatódik 2023-2024-ig. Ennél nagyobb mértékben nőtt a kivitel: a 2019-es 100 ezer tonnát megduplázták az oroszok: a 200 ezer tonnás export jellemzően az ázsiai, csendes-óceáni piacokon landolt. A pigprogress.com szerint például a hongkongi értékesítés a 27 ezer tonnáról csaknem 50 ezerre nőtt, míg a vietnámi export majdnem meghatszorozódott (11 tonnáról 59 ezer tonnára). Jelentősen nőtt az orosz kolbászexport is: tavaly 30 százalékkal növelték ennek nagyságrendjét, főként azután, hogy a kínaiak zöld jelzést adtak az orosz importnak.

 

sertés

 

Félmillió áldozata volt a járványnak

Az orosz sertéscégek egyébként jelentős koncentrációt képeznek: a tíz legnagyobb gazdaság állítja elő a teljes országos termelés bő felét. Ezekben jelentős fejlesztések történnek, de ezek ellenére is a RUPP nemrég módosította 2021-es termelési előrejelzését. A növekedési prognózist 260-ról 180 ezer tonnára mérsékelték az afrikai sertéspestis miatt. A RUPP szerint bár a fenyegetést kontrollálják, „az új, hatalmas járványok arra ösztönözhetik a szövetséget, hogy még tovább csökkentse a növekedési előrejelzést”. Nem csoda: a hideg őszön és télen 560 ezer(!) sertést selejteztek.

 

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán