fbpx

Rakodógépek üzemeltetése

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 01.
A mezőgazdasági rakodási munkavégzés során a környezeti körülmények a legtöbb esetben is enyhén szólva mostohák, tehát a gépek gyakran trágyában sáros, poros körülmények között dolgoznak, éppen ezért nagy gondot kell fordítani a gépek tisztítására, az előírt karbantartások, karbantartási munkák pontos és időben történő elvégzésére (1. ábra).
1. ábra:Szervestrágya rakodása nehéz terepen
1. ábra: Szervestrágya rakodása nehéz terepen
A rakodógépek üzemeltetése során minden üzemeltető törekszik a gép maximális teljesítményének, emelőképességének a kihasználására.
Figyelembe kell venni azonban, hogy a különböző konstrukciójú rakodógépek eltérő, vízszintes, függőleges, vagyis térbeli rakodási munkaterülettel, kormányzási geometriával és menetdinamikai tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek hatással vannak a rakodási paraméterekre.
A magajáró, a traktorra szerelt, és a vontatott forgótornyos, vagy forgógémes rakodógépek a munkájukat álló helyzetben a rakodott anyag bonyolult térbeli helyzetváltoztatásával végzik, miközben a billentő- és stabilizáló nyomatékkarja, vagyis a nyomaték folyamatosan változik.
A billentő nyomatékot a szerkezetre, illetve az anyagra ható gyorsulások is dinamikusan növelik.
Ennek ellensúlyozására a stabilizáló karok növelésére kitámasztó, tehermentesítő lábakat alkalmaznak.
A kitámasztó, tehermentesítő lábak – mindezek mellett – a gép gumiabroncsainak a terhelését is csökkentik a rakodási ciklus alatt.
Forgótornyos és forgógémes rakodók rakodási munkaműveletre történő beállásakor az első munkaművelet a kitámasztó, tehermentesítő lábak, vagy talpak leengedése legyen.
A lengőteher dinamikus hatásainak csökkentése szempontjából a forgótornyos, vagy forgógémes rakodók vezérlő karjainak nyugodt kezelése.
A magajáró teleszkópos, törzscsuklós, csúszókerék kormányzású homlokrakodó gépek – a rakodási munka közben – a teher helyzetének változtatása mellett, a helyüket is változtatják.
Ebből következően a dinamikus hatásokkal a billentő nyomaték ilyen irányú megnövekedésével kell számolni (2. ábra).
2. ábra: Stabilitás határán dolgozó teleszkópos homlokrakodók

2. ábra: Stabilitás határán dolgozó teleszkópos homlokrakodók

Az üzemelő traktor rakodógép stabilitása szempontjából nagyon fontos, hogy a géphez gyárilag készített munkaeszközt használjanak, a munkaeszközök telítettségét a gép emelőképességének rendeljék alá.
A legegyszerűbb konstrukciójú gépek a traktorra szerelt homlokrakodó gépek.
Ezen gépek esetében a rakodógép üzemeltetési paraméterei a traktor paramétereivel van szinkronizálva, és a függőleges síkbeli munkaterület ábráját a homlokrakodó gép geometriai méretei határozzák meg.
A traktoros homlokrakodók emelési magassága különböző gémtoldatokkal megnövelhető, azonban számolni kell az emelőképesség csökkentésével.
Az emelési magasság azonban különleges munkaeszközök alkalmazásával (mint pl. bálalift, vagy a munkaeszköz paralelogramma felfüggesztésével) az emelőképesség csökkenése, és a stabilitás romlása nélkül növelhető az emelési magasság (3. ábra).
3. ábra: Traktoros homlokrakodó bálaszúró tüskével
3. ábra: Traktoros homlokrakodó bálaszúró tüskével
A csúszókerék kormányzású homlokrakodó gépek stabilizációja – az előzőekben ismertetettekhez hasonló – a menet közbeni csúszókerék kormányzás esetén azonban jelentős dinamikus igénybevételekkel kell számolni.
A dinamikus igénybevételek csökkentése céljából a kezelőszerveket mindig nyugodt, kiegyensúlyozott tempóban kezeljük.

A rakodási munkaműveleteket lehetőleg síkfekvésű, rendezett talajon végezzük, és mindig vegyük figyelembe a lejtőhatást.

Homlokrakodó gépekkel üres munkaeszközzel előrefelé haladjunk a lejtőn felfelé, lefele pedig mindig a teherrel megrakott munkaeszköz legyen elöl.
A lejtőn keresztirányú munkavégzés során a teher mindig a stabilitás szempontjából legkedvezőbb magasságban és gémkinyúlás helyén legyen.
A kezelési utasításban meglévő lejtőszöget tilos túllépni.
Nagy emelési magasságú teleszkópos homlokrakodók esetében különösen fontos figyelni a fellépő szélsebességből adódó dinamikus igénybevételre.
A kezelési utasítások megadják az elviselhető szélsebesség értékeket az emelési magasság függvényében.
A kezelési utasításban ugyancsak megadják a különböző feszültségű villamos vezetékektől való biztonságos üzemeltetési távolságot, ami szintén nagyon fontos a biztonságos üzemeltetés szempontjából.
Üzemi épületekben, tárházakban, istállókban végzett rakodási munkák során mindig vegyük figyelembe a mozgásra rendelkezésre álló hely szűkös voltát (4. ábra).
4. ábra: Szűk rakodási helyen a négykerék-kormányzást előnyös használni

4. ábra: Szűk rakodási helyen a négykerék-kormányzást előnyös használni

Ezért használjuk a négykerék kormányzást.
Falközi munkáknál az oldalazó kormányzás; közúti közlekedésnél, tábláról történő kiközelítésnél pedig a kétkerék kormányzás használata célszerű.
A teleszkópos homlokrakodó gépek a biztonságos munkavégzés érdekében elektromos ledekkel, hangjelzéssel jelzik a biztonságos és veszélyes gémhelyzetet.
Veszélyes gémhelyzet esetén a gém mozgatását az elektronika letiltja.
Ebben az esetben a gémet óvatosan be kell húzni, és az emelőgém süllyesztésével a rakományt a talajra kell helyezni.
A gyártók nagy gondot fordítanak a teleszkópos rakodók stabilitási jellemzőinek javítására, a névleges emelőképesség kihasználása, vagyis a rakodási teljesítmény mellett.
A Merlo cég 2011-ben kifejlesztett CDC dinamikus terhelésvezérlő rendszer felismeri az alapgéphez kialakított gyári adaptereket, munkaeszközöket automatikusan összekapcsolja, a műszaki paramétereket optimalizálja (5. ábra).
5. ábra: Melo CDC munkaeszköz felismerő és terhelésszabályzó monitorja

5. ábra: Melo CDC munkaeszköz felismerő és terhelésszabályzó monitorja

A rendszer számítógépe méri a gém emelési szögét, a gémkinyúlást és gémterhelést.
Ezen adatok alapján elvégzi a pillanatnyi billentő- és stabilizáló nyomatékot és annak viszonyát.
A kijelzőn megjelenő stabilitási adatokat egy ledsor is érzékelteti a gépkezelővel.
A stabilitási viszony határértékének megközelítésekor a rendszer figyelmeztető hangjelzést ad, és letiltja a további működtetést.
Daru üzemmódban pedig a teher süllyesztésének sebességét szabályozza, csökkenti a dinamikus terhelést.
Abban az esetben, ha a munkaeszközök nem rendelkeznek a kommunikációhoz szükséges szenzorral.
A gépkezelő az adapter választó gomb segítségével három beállítási lehetőségből választhat, attól függően, hogy a munkaeszközzel felvett teher tömegközéppontja < 500 mm; < 1500 mm; < 4000 mm.
Mindezek mellett a CDC rendszer külön szabad munkaterületet biztosít a földmunkák, az ásási munkák biztonságos elvégzésére.
Teleszkópgémes rakodógépeknél az egyenlőtlen talajon való anyagmozgatás esetén a gép lengéseit az emelőgém munkahengerének hidraulikakörébe kötött gázrugó jelentősen csökkenti.
A lengéscsillapító általában a 4 m emelési magasságig működik.
Az efölötti tartományban automatikusan kikapcsol, illetve ez alatt visszakapcsol.
A teleszkópos rakodógépek univerzális használhatóságának biztosítására, gyakran rendelkeznek pótkocsi vonóberendezéssel.
A pótkocsivontatás esetében – minden esetben – be kell tartani a rakodógép vonóberendezésére megengedhető függőleges vonórúdterhelés értéket, ez általában nem haladhatja meg az 1500 dN értéket.
A hazai előírások szerint 3.500 kg összgördülő-tömegig ráfutófékes pótkocsi vontatható, ha ezt a rakodógép össztömege lehetővé teszi.
Egyéb esetben a rakodógépet a pótkocsi fékszerkezetét működtető szervo berendezéssel kell felszerelni.
Egyéb vonatkozásban – függetlenül, hogy a gép milyen területen üzemel – a KRESZ előírásait (világítás, közúti közlekedés) kell betartani.
A kezelési utasításnak, a gép karbantartására vonatkozó előírásoknak a betartása, annak gondos elvégzése, a kíméletes üzemeltetés a rakodógép élettartamát jelentősen megnövelheti, és a javítási költségeket jelentősen csökkentheti.

A napi karbantartási munkákat pontosan el kell végezni.

Mindenekelőtt a rakodógépet összességében tartsák tisztán.
A mezőgazdasági anyagok rakodása többnyire nagyon nehéz körülmények között, száraz időszakban nagy porszennyezésű területen (porzó anyagok pl. széna-, szalmabálák, stb.), vagy nedves, felázott talajon (pl. trágyaszarvasból történő rakodásban) dolgoznak. Mindezek miatt a rakodógépek tisztántartása nem kis feladat.
A külső működő elemek tisztántartása nagymértékben csökkentik a korróziós károkat, a különböző csapok perselyeinek, valamint az alkalmazott munkaeszközök mechanikai kopását.
A motor tisztántartása jelentősen megnövelheti a motor élettartamát.
A befecskendező berendezés élettartamának megóvása érdekében pedig érdemes minőségi üzemanyagot tankolni.
A hűtő tisztántartása érdekében a ventilátorok kialakítására nagy gondot fordítanak, a hidromotorral hajtott ventilátorok esetében az egyes típusoknál a hidraulikaolaj nyomásának, az olaj áramlási irányának megfordításával, megváltoztatásával a lapátozás szöge is megváltozik, a forgás irány és fordulatszám változása nélkül, így a megváltozott irányú légáram lefújja a hűtőfelületre tapadt port (6. ábra).
6. ábra: A tisztító ventilátorok munkájának köszönhetően a hűtő- és a motor a poros körülmények ellenére is tiszta marad
6. ábra: A tisztító ventilátorok munkájának köszönhetően a hűtő- és a motor a poros körülmények ellenére is tiszta marad
A hidraulika elemeinek tisztántartása, pormentesítése – különösen az esetleges olajfolyások megtisztítása és a szivárgás megszüntetése, gyorscsatlakozók tisztántartása – pedig megakadályozza a por hidraulikus rendszerbe történő bejutását, ami a hidraulika szivattyú, motorok, munkahengerek, vezérlő- és biztonsági szelepek kopását csökkentik (7. ábra).
7. ábra: Multifunkciós gyorskapcsoló csöpögésmentes csatlakoztatást biztosít

7. ábra: Multifunkciós gyorskapcsoló csöpögésmentes csatlakoztatást biztosít

Az időszakos karbantartások időpontjait célszerű betartani. A hidraulikus rendszer karbantartása során az olajcserék és szűrők cseréje alkalmával mindig a kezelési utasításban előírt minőséget használjuk, ezzel jelentősen megnövelhetjük a rakodógép élettartamát.
Egyes típusoknál a hidraulikarendszerben a munkaeszközök cseréjének idejére a nyomás az üresjárati érték alá csökkenthető. Ez a megoldás is a hidraulikaolaj kifröccsenését, a pornak és egyéb szennyeződésnek a hidraulikarendszerbe jutását akadályozza meg.
A mezőgazdasági termelésben felhasznált anyagok, termények rakodása során nagyon fontos, hogy az anyag fizikai tulajdonságainak (halmazállapot, konzisztencia, térfogattömeg, tényleges tömeg) megfelelő munkaeszközt használjunk. A megfelelő munkaeszköz kiválasztásánál, és használata során mindig tartsuk szem előtt az adott rakodógép megengedett emelőképességét és stabilitási jellemzőit. A nem megfelelő munkaeszköz használatával, a rakodógép emelőképessége nem biztos, hogy kihasználható. Ennek ellenkezője pedig a gép túlterhelése, ami fokozott igénybevételt, idő előtti elhasználódást, és fokozott baleseti veszélyt jelent. Ugyancsak baleseti veszélyt jelent a nem megfelelő műszaki állapotú gép használata is (8. ábra).
8. ábra: A nem megfelelő műszaki állapotú gép használata a gyakori üzemzavarok mellett komoly baleseti veszélyt is jelent
8. ábra: A nem megfelelő műszaki állapotú gép használata a gyakori üzemzavarok mellett komoly baleseti veszélyt is jelent