fbpx

Baromfi-ivóvíz: ha nem jó a klór, ez a megoldás

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 07.

Bár a klór gyakran a leginkább kézenfekvő megoldás a baromfiállomány ivóvizének fertőtlenítésére, több tényező sokszor akadályozza a bevethetőségét. Ilyenkor jön jól a következő néhány lehetőség.

 

baromfi

 

Egészség, jólét, előírás

A baromfiállományok ivóvizének minőségét elsősorban az állatok jóléte, egészsége és termelékenysége miatt kell fenntartani. Másrészt az előírások betartása miatt. A klór hatékony, egyszerűen használható, könnyen elérhető víztisztító szer. Ugyanakkor előfordul, hogy éppen bizonyos lokálisan érvényes előírások, az adott térség vizének pH-ja, a víztárolási idő vagy más szempontok miatt nem bevethető. Ilyenkor jön jól a klór-dioxid, a hidrogén-peroxid, az ultraibolya (UV) fény vagy például az ózon.

 

Oxidok

A klór-dioxid erős oxidálószer, ami baktériumok, vírusok és protozoon kórokozók széles körével szemben hatékony. Előnye, hogy – a klórral szemben – a jobb hatékonyságot ígér magasabb pH-nál, és nem okoz kellemetlen ízt/szagot, ha szerves anyag is van a vízben. Ugyanakkor hő, UV- vagy napfény, vagy a víz alacsony pH-értéke csökkentheti a hatékonyságát

A hidrogén-peroxid is erős oxidálószer, könnyen oldódik vízben, és vízre és oxigénre bomlik, nem hagyva káros melléktermékeket. Hatékonysága függ például a pH, a katalizátorok, a hőmérséklet paramétereitől, illetve természetesen saját koncentrációjától.

 

baromfi

 

UV, ózon

A kíméletes technológiák sorába illeszkedik az ultraibolya fény, ami inaktiválja a mikroorganizmusokat: 245-285 nm közötti hullámhosszokon optimális csíraölő hatást nyújt. Mivel ez fizikai folyamat, nem vezet be vegyszereket a vízbe. A hatékony dózis összefügg az expozíciós idővel és a fényintenzitással – optimális hatékonyság akkor érhető el, ha a reaktoron keresztül állandó vízáramot tartunk fenn, és turbulenciát generálunk a vízben az egyenletes expozíció érdekében – összegzi a poultryworld.com összefoglalója. Mivel az UV nem tartalmaz maradvány fertőtlenítőszert, gyakran vegyszeres fertőtlenítőszerrel kombinálják, hogy az ivóvízben maradványokat biztosítson.

Az UV hatékonyságát fokozza például az említett H-peroxid és az ózon is. Az is erős oxidálószer, ami gyorsan reagál a mikroorganizmusok inaktiválására. Reaktívabb, mint a klór, de felezési ideje 10-30 perc vagy kevesebb, ha a pH értéke 8 feletti. Ez azt jelenti, hogy a helyszínen kell létrehozni. Mivel az ózon nem tartja fenn a fertőtlenítőmaradványokat a vízben, ajánlott, hogy a vizet az utókezelés után szűrjük le a vízbe engedett tápanyagok eltávolítása érdekében, és adjunk hozzá másodlagos fertőtlenítőszert.

 

Illusztráció: Horizont Média/archív

Összeállította: Kohout Zoltán