fbpx

Vegesol® R – a ragadós réz

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 26.

A Vegesol® R a hazai réztartalmú kontakt gombaölő szerek közt egyedülálló módon növényi olaj alapú hatás- és tapadásfokozó, levegőt áteresztő filmréteget képez a permetezett felszínen.

 

Kései peronoszpóra fürtfertőzés

 

Ez a filmréteg stabilizálja a hatóanyagot, így az nagyon lassan mosódik le. A készítmény hatástartama ezáltal hosszabb, mint más szereké. A Vegesol® R biológiailag aktív rézion koncentrációja többszöröse a többi rézkészítményének. A gombaspórák és a baktériumok könnyebben fel tudják venni a rezet, így nagyobb hatékonysággal történik meg azok pusztítása. A növényi olaj alapú hatásfokozó anyagok használatának eredményeként a Vegesol® R használatakor a hektáronként kipermetezett réz mennyisége 40-60%-kal kevesebb, mint az egyéb réztartalmú készítmények esetében, így ez kíméli a környezetet, csökkenti annak rézterhelését.

 

Szőlő peronoszpóra levélen

 

A Vegesol® R-ben található linolsavas napraforgóolaj polimerizációs képessége egyedivé teszi a terméket. Az olaj speciális térhálós szerkezetének köszönhetően a permetezést követő csapadék, harmat, öntözés nyomán a kipermetezett szer nem oldódik vissza. Ezek a csapadékformák tehát nem tudják azonnal lemosni a növény felületéről az olajadalék által képzett filmréteget és az abban oldott hatóanyagot sem. Az azonos biológiai hatékonyság eléréséhez kevesebb aktív hatóanyag szükségeltetik, mint a speciális olajadalék használata nélkül vagy más adalékanyagok alkalmazásával. A különleges olajos adalékú réztermék gyártását szabadalom védi.

A Vegesol® R az alábbi kultúrákban használható 2-3 liter/ha-os dózisban: szőlő, almatermésűek, őszibarack, köszméte, piros ribiszke, málna, paprika, paradicsom, borsó, hagyma, burgonya, csonthéjasok. Kiszerelés: 5 és 20 literes kanna. A maximálisan kijuttatható réz hatóanyag mennyisége 4 kg/ha Európában, ami a Vegesol® R esetében 4 permetezés elvégzését teszi lehetővé, 3 l/ha dózis használatával egy vegetációs idő alatt.

 

 

Hechta Kft.
www.hechta.hu