fbpx

210 millió támogatás a szőlőbetegség-előrejelző rendszerre

Írta: Barna Ferenc - 2021 augusztus 30.

A 343 millió forintból kifejlesztett szőlőbetegség-előrejelző és döntéstámogató rendszernek köszönhetően korábbiaknál jóval célirányosabb növényvédekezés valósulhat meg a szőlészet területén.

 

Szüret a Bodri Pincészet szőlőültetvényeinA szőlőbetegség-előrejelző rendszernek köszönhetően jobb minőségi lesz a termés, így a bor is (Fotó: Bodri Kft.)

 

Az intelligens rendszer javaslatokat is tesz

A Széchenyi 2020 keretében, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) 209,6 millió forintos támogatása és hitel segítségével valósította meg fejlesztését a szekszárdi Bodri Pincészet Borászati Kft. (Bodri Kft.). Ennek eredményeként egy olyan informatikai rendszert dolgoztak ki, amely figyelembe veszi a tényleges fertőzési nyomást és konkrét védekezési javaslatokat tesz a szőlőbetegség kezelésére vagy megelőzésére.

A rendszer a kultúrát érintő fertőzések időjárási feltételeinek az eddigieknél pontosabb meghatározását teszi lehetővé. Ehhez olyan szimulációs műszerek segítik, melyek a tényleges fertőzési helyzeteket – fürtön és levélen egyaránt – a valósághoz hűen érzékelik.

A Bodri Kft. tájékoztatása szerint a különböző szenzoroktól érkező adatok fogadása és feldolgozása a projekt során kifejlesztett döntéstámogató rendszer segítségével, egy webes felületen hajtható végre.

 

A szabadföldi megfigyelések adatai is rögzíthetők a rendszerben

A fejlesztés lehetőséget biztosít a rendszer üzemeltetőjének és a szaktanácsadónak arra is, hogy a szabadföldi megfigyelések során rögzített adatokat felvigye, valamint módosításokat végezzen, és ezáltal növelje az előrejelzés pontosságát.

Az összetett agrár-innovációval a gazdálkodók jóval célirányosabb védekezési programot valósíthatnak meg és kizárólag indokolt esetben kell növényvédelmi beavatkozás mellett dönteniük. Ezzel csökken a növény és a környezet terhelése, egyúttal növekszik a kémiai növényvédelem hatékonysága. Annak esélye is kisebb lesz, hogy a kórokozók fungicidekkel szembeni rezisztenciája kialakuljon.

 

Forrás: MTI