fbpx

A végéhez közlekedik a szüret Tokaj-Hegyalján

Írta: - 2013 november 14.

A végéhez közeledik a szüret a tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, az idén kiemelkedő a szőlő, illetve az aszú minősége, a térség legnagyobb szőlőfelvásárló és borászati cége, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház (TK) Zrt. pedig egyre inkább a minőségre helyezi a hangsúlyt.

Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerdán az MTI-nek elmondta: a borvidék négyötödén már leszüreteltek, vélhetően a hétvégére, a jövő hét elejére befejeződik a szőlő és az aszúszemek szedése.

 

 

A végéhez közlekedik a szüret Tokaj-Hegyalján

 

 

A szakember a minőséget kiemelkedőnek mondta.

Korábbi becslések szerint az 5800 hektáros borvidéken az idén 300-330 ezer mázsa szőlőt szüretelnek.

Tombor András, a TK felügyelőbizottsági elnöke úgy fogalmazott: ahhoz, hogy a tokaji borok nemzetközi szinten is újra megállják a helyüket a prémium minőségű termékek piacán.

Egészében új alapokra kell helyezni a szőlőtermesztést és bortermelést a borvidéken, amelyet a Tokaji márkanév megkopása, valamint a helyi borásztársadalom elöregedése és a fiatalabb generációk elvándorlása is sújt.

Hangsúlyozta: a mennyiségi helyett a minőségi termelésre koncentrál a társaság, ez pedig egyszerre követeli meg a szőlőültetvények egy részének átalakítását, a borkészítési technológia fejlesztését, valamint a szőlőtermesztési szokások és borkészítési eljárások egységesítését és szigorítását.

 

Ezek együttesen garantálhatják, hogy Tokaji név alatt csak prémium minőségű termékek kerüljenek ki a piacra.

Tombor András tájékoztatása szerint a szőlőtermesztés megújítása már el is kezdődött, ez kiterjed a szőlőültetvények rekultivációjára, új ültetvények telepítésére, valamint a feldolgozó kapacitások kiépítésére, illetve továbbfejlesztésére.

A bortermelés megújításával összefüggésben fontos lépés volt, hogy a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a közelmúltban a rendtartási szabályok módosítása mellett döntött, jelentősen megerősítve a tokaji borok eredetvédelmét.

Az új szabályozás – egyebek mellett – megerősíti, hogy az aszúbor készítéséhez az aszúszemeket kézzel kell szedni.

Az eddiginél szigorúbb előírás, hogy az aszúbor minimális összes alkoholtartalma 19 százalék legyen az aszúkészítés időpontjában.

Ezen felül az aszúbor minimális maradék cukortartalmát 120 grammban határozták meg literenként, valamint 2,2 literben maximálták az egy kilogramm aszúszemből készíthető aszúbor mennyiségét.

Szintén lényeges változtatás, hogy 2014. július 31-től a Tokaji megnevezéssel forgalomba kerülő borokat kizárólag helyben lehet majd palackozni.

A módosított rendtartás várhatóan 2013. december 31-én lép hatályba.

 

MTI 2013. november 13.