fbpx

Németország továbbra is a magyar agrárium biztos partnere

Írta: - 2016 március 21.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hivatalában fogadta dr. Heinz-Peter Behr német nagykövet urat, aki tavaly szeptember óta immár második alkalommal lát el Magyarországon diplomáciai szolgálatot.

Németország mind a kétoldalú, mind az európai uniós szintű politika területén Magyarország stabil stratégiai partnere, amellyel az agrárium tekintetében is tradicionálisan kiváló az együttműködés. Mindezt a megbeszélésen elhangzottak is megerősítették; a kereskedelmi áruforgalom mindkét ország irányába folyamatosan növekvő tendenciát mutat, bár az egyenleg még mindig Magyarország számára jelent többletet.

A német nagykövet elismerésének adott hangot a magyar borok színvonalával kapcsolatban, melyek számára további lehetőségeket lát a német piacon.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Fazekas Sándor válaszában kifejtette, hogy a kiváló minőségű magyar borok külföldi megismertetésére nagy hangsúlyt fektet a szakma, így igyekszünk jelen lenni minden fontosabb németországi bor és élelmiszeripari kiállításon. Nagy elismerés számunkra, hogy a közelmúltban megrendezett berlini Wein Trophyról a magyar borok 11 arany- és 5 ezüstéremmel térhettek haza, illetve több német Michelin csillagos étterem borválasztékában találhatók magyar borkiválóságok.

A találkozón szó esett az agrárium legaktuálisabb kérdéseiről, úgymint a GMO-mentes termesztés fontosságáról, az orosz embargó közvetlen és közvetett hatásairól, mely jelentős kihívások elé állítja az egész európai szektort, különösen a tej és sertéshús termelőket.

A felek szintén egyeztették az Európai Unió és az USA között tervezett szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatos álláspontjaikat, mellyel kapcsolatban a német fél abszolút, de feltételekhez kötött támogatásának adott hangot.

Fazekas Sándor a TTIP megállapodással kapcsolatban kiemelte, hogy fontosnak tartja Európa élelmiszerszuverenitásának megőrzését, hiszen az európai népesség élelmezése egy olyan stratégiai kérdés, mely nem áldozható fel egyéb kereskedelmi nyereségek érdekében.

(FM Sajtóiroda)