fbpx

Almából és körtéből is kevés terem idén

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 július 30.

A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem. A körtét még ennél jobban is megviselte az időjárás: egy átlag évihez képest 50-60 százalékkal szerényebb lehet a termés.

 

 

Tavasszal nagyon sok, térségenként 15-18 fagyos éjszaka volt, március 22-étől május közepéig több hullámban jelentős fagykárok érték a gyümölcsültetvényeket – derül ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az ÉKASZ termésprognózisából. A károkat a rendkívül aszályos tél végi, kora tavaszi időjárás is növelte.

A negatív időjárási hatások drasztikus kiesést okoztak az alma- és körtetermésben. Ennek következtében 2020-ban hozzávetőlegesen 300-350 ezer tonna almatermésre számítanak a szakemberek, ez egy átlagos évi termés (600 ezer tonna) 50-60%-a. A körte terén még rosszabb a helyzet: a sokéves átlagtermés (32 ezer tonna) 40-50%-a várható csak idén, 13-16 ezer tonna. Sok olyan ültetvény is van az országban, ahol abszolút nincs szüretelhető termés.

Gyenge az idény

Az egyes termőtájak, illetve termesztőkörzetek között nincsenek markáns különbségek, mindenhol az átlagosnál jóval alacsonyabb a termés. Az almánál a fajták vonatkozásában elmondható: a Gala és a Golden fajtakörnél a helyzethez mérten jó a termés, míg kifejezetten gyenge a Jonagold, Jonathan és Idared fajtakörnél. A Red Delicious, Pinova, Braeburn, Fuji fajták termése erősen heterogén, általában gyenge.

A körte esetében a dunántúli termőtájakon általában nagyon gyenge a termés, míg az ország északi, észak-keleti termesztőkörzeteiben valamivel jobb a helyzet, jóllehet itt is jelentősen alulmúlja még a tavalyi évi, gyenge szintet is. A fajták vonatkozásában megállapítható, hogy a Vilmos körte várható mennyisége a helyzethez képest elfogadható – de nem jó –, míg a többi fajta általában nagyon gyengén teljesít.

Forrás: NAK – FruitVeb