fbpx

Almakúti Kft. – Gyümölcstermesztő birtok kategória

Írta: Sándor Ildikó - 2020 július 04.

A holland származású magyar termelő almái

 

 

Egy 26 évvel ezelőtti holland-magyar delegációcserével járt először Dick van Maurick abban a zalaszántói ültetvényben, ahol most ügyvezető. Ma 1300 km-re egykori otthonától, már a magyar szakma által is elismert almatermesztő, hisz nálunk valósíthatta meg azt, ami odahaza termőföld hiányában már elképzelhetetlen lett volna. 1996-ban ültette első almafáját, mára pedig az akkori 8,5 hektáros birtok 130 hektárra nőtt, ahol jól megfér egymás mellett a 27 hektáros kajszi- és a 75 hektáros almaültetvény. A zalaszántói gyümölcsös jéghálóval fedett, egy 4300 tonnás kapacitású ULO hűtőház biztosítja a logisztikai hátteret, innen indulnak az almák Egyiptomig, Izraelig vagy akár Szaúd-Arábiáig.

Saját faiskolája mellett már egy 1300 hibridből álló szakmai kísérletből is szeretné kivenné a részét ugyanúgy, mint a fekete berkenye – alma ivólé feldolgozásából. A környezettudatosság okán a biotermesztés gondolata is egyre komolyabban foglalkoztatja, elismeri, hogy a jégháló sajnos a hasznos élőlényeket is távol tartja, épp ezért megbecsüli a fülbemászót a levéltetvek elleni védekezésben, büszke gyümölcsösének saját élővilágára, pl. a bejáró vidrára.

„Mit kívánhatok még?” – kérdezi, miközben a hortenziákkal körbevett hűtőház előtt még a vértetű atkák okozta kár megelőzéséről rögtönöz szakmai előadást.