fbpx

Az Alphaplant csomagajánlata az őszibúza-termesztésben

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 március 15.

A tavaszi fagykárok jelentik az egyik legnagyobb veszélyt, nemcsak a szőlő-, gyümölcs-, hanem a szántóföldi kultúrák esetén is, érintett lehet például az őszibúza is.

Természetesen egy előrehaladottabb fenológiában a növény maga is jobban képes bármilyen stresszhelyzetet kezelni, de egy-egy nem várt hidegebb időszak jelentős gazdasági károkat okozhat. Ha a hőmérséklet több napon át éjszaka nulla fok alá csökken, akkor a növények szárán fagy okozta repedések is kialakulhatnak, a kalluszosodáshoz pedig a növénynek időre és energiára van szüksége. A hegesedési folyamat közben jóval kevésbé képes védekezni a gomba- és vírusbetegségekkel szemben. Különösen igaz ez akkor, ha a hideg időjárást hirtelen felmelegedő nedves periódus követi, ami amúgy is kedvez valamennyi gombafajtának.

 

Őszi búza

A Alphaplant csomagja komplexitásának köszönhetően segíti a mezőgazdasági termelőket, az őszibúza terméshozama is növelhető alkalmazásával.

 

Az őszi kalászosok növényvédelmének eredményességét elsősorban a gombabetegségek sikeres leküzdése határozza meg. A termesztett növényfajok beszűkülésével (2016-ban a 4 330 000 hektár magyarországi vetésterületből több mint 2 600 000 hektáron kalászost és kukoricát vetettek), a forgatás nélküli talajművelés elterjedésével, a klímaváltozással és az új kórokozók megjelenésével jelentőségük egyre nő. A növényvédőszer-kivonások arra sarkallják a gazdákat, hogy alternatív megoldásokat keressenek. Itt jöhetnek képbe a növénykondicionálók és a réz-, illetve kéntartalmú készítmények.

Az Alphaplant őszibúza-csomagja komplexnek mondható, hiszen az előbb felsoroltakból mindet tartalmazza. Az Organit Kondi a jobb kondícióért felelős huminsavak mellett NPK-kiegészítést kapott, az Organit Réz+kén pedig tartalmazza a búza számára esszenciális rezet és ként. Az egy hektárra vonatkoztatott dózis 2 l/ha Organit Kondi + 2 l/ha Organit Réz + kén.

 

Tánczos István
igazgató, talajtani szakmérnök
AlphaVet Agrártechnológiai Divízió