Alternatív növényvédelem toxinnyomásos évben a kalászosokban

Borítókép

Figyelemre méltó eredmény született őszi búzában a Flavo Plant növénykondicionáló nagytáblás üzemi kísérlete során!

A kísérletet Karcagon az Agrohungária Kft. végezte, a cég ügyvezetőjének Dr. Farkas Béla agrármérnök, növényvédő szakmérnök vezetésével az alábbiak szerint.

2019 tavaszán három fajtában (KG Kunglória, KG Vitéz és KG Kunhalom) négy növényvédelmi kísérleti technológiát állítottunk be fajtánként. Minden parcella mérete egységesen 2,2 ha volt. Az elővetemény: egységesen őszi búza, tehát kórtani szempontból provokatívnak tekinthető a kísérleti helyszín megválasztása. A négy eltérő növényvédelmi kísérleti beállítás az alábbi elemekből állt (1. táblázat).

Eredmények

A kísérleti parcellák mindegyikéből egységesen 1,8 ha került betakarításra a szegélyek elhagyásával. A betakarított mennyiség külön szállítójárműre lett ürítve és mérlegelve minden parcellából. A betakarításkor mért szemnedvesség fajtánként eltért, ezért 14,5% víztartalomra korrigáltuk a fajták hozamait, az összehasonlíthatóság érdekében (2. táblázat).

A kísérlet a hozamra gyakorolt hatás vizsgálata mellett kórtani felvételezéseket is tartalmazott. Az első kezelést megelőzően, a kezelések között és az utolsó kezelést követően, összesen öt alkalommal került sor bonitálásra. A tisztán Flavo Plant-os kezelés hatékonysága nem maradt el a kémiai kontroll mögött, azzal megegyező biológiai hatás visszamérhető volt!

A kórokozókkal szembeni védekezés hatékonyságát támasztja alá az is, hogy mindegyik fajta malmi besorolása javító minőséget adott mind a tizenkét kísérleti parcellánál. Egyértelműen mutatva, hogy a Flavo Plant nem csak a mennyiségre, hanem a minőségre gyakorolt hatás tekintetében is kiállja a versenyt, a szintetikus gombaölő szerekre alapozott technológiákkal összehasonlítva. Az abszolút terméseredmény tekintetében is a 3 fajtából 2-nél a Flavo Plant önálló alkalmazása végzett az első helyen, és a harmadik fajtában is felülmúlta a két kezelésből álló kémiai kontrollt. Szignifikáns különbség mutatkozott a hektoliter súlyok tekintetében is a Flavo Plant javára. A Flavo Plant nemcsak a mennyiségre, hanem a minőségre gyakorolt hatás tekintetében is megállja a helyét. A minőségre gyakorolt kedvező hatás a minták toxin vizsgálatánál is megmutatkozott. A virágzás idejének és a betakarítást megelőző időszaknak az időjárása befolyásolja legjobban a termény toxin tartalmát. A hagyományos kémiai megoldásokkal nem lehet megoldani a toxinkérdést, mert a virágzás és kalászfejlődés hossza miatt nem elegendő egy védekezés. A második kémiai védekezés pedig a várakozási idő miatt kétséges. A Flavo Plantos kezelések erre is megoldást nyújtanak, mint a 3. táblázatból is látható.

Nem a terméstöbblet jelenti az elsődleges eredményt, hanem fontosabb, hogy egy magyar fejlesztésű és hazai gyártású, növényi kivonatokból álló növénykondicionáló használata reális alternatíva. Bizonyította, hogy biológiai hatékonyság tekintetében sikeresen használható a kémiai növényvédelemmel összehasonlítva egy fuzáriummal terhelt évjáratban, további hajlamosító tényezők ellenére is.

Dankó Róbert
okleveles növényvédelmi agrármérnök
robert@arravis.hu
+36302287435

Gombos Gergely
kertészmérnök
gergo@arravis.hu
+36307855276

Szőke Tamás
okleveles agrármérnök
tamas@arravis.hu
+36309449552

Tartalom közti banner a cikk végére
no