fbpx

Az idei aszályban is vannak zöld száron érő kukoricák

Írta: Szerkesztőség - 2012 október 19.

Magyarországon még csak gyerekcipőben jár, de a számok és a parcellabejárás alapján nagy jövő jósolható a Caussade Semences vetőmag-értékesítésének, amiről a Békés-megyei gazdálkodók mellett mi is meggyőződhettünk a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. területén tartott fajtabemutatóval egybekötött szakmai napon.

A francia tulajdonban lévő vetőmag csoport szeptemberben lesz 50 éves, de hazánkban csak 2010 tavaszán jelent meg önálló értékesítéssel, mára pedig Európában összesen 34 országban van jelen a 100%-ban vetőmag-nemesítéssel és -előállítással foglalkozó vállalat.

A Caussade kínálatban a mezőhegyesi parcellákban is bemutatott kukoricán, napraforgón és cirkón kívül további 47 növényfajta összesen 350 hibridje és fajtája szerepel világszerte.

És ha már a számoknál tartunk: a nemesítési munka 7 nemesítő állomáson (amiből 5 európai), 45 kísérleti állomáson és 350 kísérleti bázison folyik.

 

Ahol a 20 soros kukorica már átlagosnak számít

 

Ahol a 20 soros kukorica már átlagosnak számít

A kukoricafajták biztonsággal több 10.000 ezer hektáros üzemi méretekben bizonyítanak meggyőzően, a fajtakísérleti parcellák csak demonstrálnak, amit a fajtatulajdonos, a kereskedők és természetesen a bemutatókra ellátogató termelők is tudnak.

Az idei rendkívül aszályos évben viszont a genetika szerepe felértékelődött, ennek ékes bizonyítékát fogjuk ma is látni.- ezzel már a parcellákban ránk váró, még feltűnően zöld kukoricára utalt Ridira-Bócsi Rita cégvezető.

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Caussade parcelláit május 30-án vetették, ami akkoriban még aggasztónak tűnhetett, a fajtatulajdonos és kereskedők számára (is).

Azóta már országosan lehetett látni, hogy a hirtelen és tartósan bekövetkezett aszály miatt azok a termelők tudnak többet aratni, akik a kései vetést választva a virágzáskori hőstresszt ki tudták kerülni.

A Caussade Semences Hungary Kft. kínálatában 18 szemes kukorica hibridet és 4 silókukorica hibridet találunk az előttünk álló szezonban, ezek közül a 3 legsikeresebbet mutatjuk be részletesen olvasónknak.

 

kép 1

 

REALLI CS (FAO 380) középkorai hibrid

Éréscsoportjának egyik legtermékenyebb tagja, a lófogú hibrid kiváló betegségekkel szembeni rezisztenciával, különösen a helmintosporiózissal és az üszöggel szemben rendelkezik jó ellenálló képességgel.

Termesztéstechnológiájában az éréskor bekövetkező gyors vízleadásra lehet számítani.

Paraméterei: 18-22 sor/cső, 42-45 szem/cső, ezermagtömege 300-330 g. Terméshozama genetikai potenciáljának köszönhetően megfelelő termesztéstechnológiai körülmények közt eléri a 12-14,1 t/ha.

Vetése 55-60.000 növény/ha sűrűséggel javasolt szemes esetében.

A nagy termésátlagot az erős lombozata, tehát a nagy asszimilációs felület biztosítja, elsősorban kedvezőbb adottságú termőterületen, min. közepes technológia mellett.

 

ODALI CS (FAO 390) középkorai hibrid

Társától apróbb szemű, de hosszabb csövű kukorica biztonsággal 14 t/ha körüli hozammal termeszthető, szintén lófogú hibrid erőssége a magas szemmennyiség (18 sor/cső, 38-42 szem/cső) és a nagyon egészséges, ráadásul „Stay-green”, azaz zöld száron érés.

Vetési paraméterei megegyeznek az elődjének is tartott REALLI-val.

 

GASTI CS (FAO 450) középkésői hibrid

Minden helyzetben megbízható teljesítményt nyújt – állítják róla a forgalmazók és már a termelők is.

Az idei május eleji fagyokat is zölden túlélő hibrid korán virágzik, a magas sorszámú csövek és a jó megtermékenyülés révén magas, 13,3-14,2 t/ha terméshozamot ad, sőt kedvezőtlen talajadottságú területeken biztonsággal termeszthető.

Növényvédelmi szempontból nagy előnye, hogy levélbetegségekkel szemben ellenálló.

Vetési paraméterei megegyeznek az elődjének is tartott REALLI-val.

 

DUO CS® silókukorica technológia

Szarvasmarha tenyésztők kedvelt silókukorica vetőmagja, mely két, egymással megegyező éréscsoportba tartozó kukorica fajtából áll és ami biztosítja a lassú illetve gyors keményítő tartalmát és jó emészthetőségét az elkészített silónak.

Ezáltal magasabb terméseredményt, majd közvetve magasabb tejhozamot ad a gazdálkodónak.

A napraforgó termesztőknek hagyományos és Clearfield® hibrideket is tud ajánlani a Caussade, ezeket is megtekinthettük a mezőhegyesi parcellabejáráson, a teljességre törekedés nélkül a bemutatott 6 hibrid közül csak a csúcstermést megjósló Clearfild-hibridre hívom fel az Olvasók figyelmét.

 

IMERIA CS középkorai hibrid

A különböző talajviszonyokhoz és az idén nagyon jellemző szárazsághoz is jól alkalmazkodó hibrid legfontosabb paraméterei: olajtartalma 47-49%, ezerkaszattömege 60-68g, hektolitertömege 40-43 kg/hl, a tányérok telítettsége 95-98%, mindezek alapján a várt hozama 3,0-3,5 t/ha, de még rossz vízgazdálkodású, aszályos területen is elérték vele a 3 t/ha terméseredményt.

A termelők nem csupán a Mezőhegyesen is látott kukorica, napraforgó és a most nem részletezett cirok, hanem őszi kalászos és szója fajták közül választhatják ki a számukra legideálisabb Caussade vetőmagot.

 

Sándor Ildikó