Amíg nem jelenik meg az eljárásrendet tisztázó jogszabály, semmilyen kötelezettségük nincs a fúrt kutak tulajdonosainak

Egyelőre nincs teendőjük a fúrt kutak tulajdonosainak: a korábbi moratórium-határidőt két évvel meghosszabbító jogszabályt heteken belül elfogadhatja az Országgyűlés.


A fúrt kutakat egy jelenleg még hatályos törvény alapján ez év végéig kellett volna engedélyeztetniük az érintetteknek, olvasható az MTI híréből. Az agrártárca október 20-án közölte, hogy meghosszabbítanák a fúrt kutak bejelentésének december 31-ig tartó türelmi idejét az Országgyűlésnek benyújtott kormányjavaslat szerint. A javaslat értelmében mentesülne a vízgazdálkodási bírság alól, aki 2020. december 31-ig kérelmezi az engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltetett felszín alatti vízkivételt biztosító vízi létesítményt. A türelmi idő meghosszabbítása a házi vízigényt kielégítő és a mezőgazdasági öntözési célú fúrt kutakra egyaránt vonatkozna: a legalizált mezőgazdasági hasznosítású kutak tulajdonosai így uniós vidékfejlesztési pályázatokon is indulhatnának.

Az üggyel kapcsolatban Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnök úgy nyilatkozott, hogy a kormánypárt szeretné, ha tulajdonos- és gazdabarát megoldás érvényesülhetne a fúrt kutak bejelentésénél, ezt szolgálja az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosítás is, amit várhatóan december első hetében fogadhatnak el. Hozzátette, hogy a moratórium két évvel való meghosszabbítását a kormány is támogatja.

Font Sándor arra is kitért, a jogalkotó feladata még az eljárási rend tisztázása, tehát hogy mit kell pontosan tenniük 2020. december 31-ig az ilyen kutak tulajdonosainak. A kormánypárt álláspontja szerint, ha bármilyen díjkötelezettséget rónak ki a bejelentéshez kapcsolódva, akkor ezeket a kutakat nem fogják a tulajdonosok bejelenteni, így nem érik el az eredeti célt, hogy megtudják, mennyi ilyen kút létezik Magyarországon. A legérzékenyebb vízbázisok védelme érdekében viszont ez az információ szükséges a további jogalkotáshoz.

A bizottsági elnök hangsúlyozta, hogy amíg az eljárásrendet tisztázó jogszabály nem jelenik meg, addig a tulajdonosoknak semmilyen kötelezettségük nincs. Az eljárási rendet várhatóan a jövő tavaszi jogalkotási időszakban határozzák meg.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no