fbpx

A szántás nélküli művelés királya – Väderstad TopDown

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 08.

Gazdaság bemutatása

Édesapámmal közösen 520 hektáron gazdálkodunk, 70 km-es körzetben. Fő növényeink: kukorica, napraforgó, búza és repce, bár az utóbbi években szóját és zöldborsót is termelünk. Hajdúböszörmény körzetében a kiváló adottságú talajoktól kezdve a laza szerkezeteken át, a nehezen megmunkálható kemény kötött talajokból is jut bőven. Ez utóbbinak köszönhető, hogy idővel szemléletváltásra volt szükség a sikeres gazdaság vezetéséhez. 2009 óta teljes egészében a szántás nélküli talajművelés mellett tettük le voksunkat.

Kifejtené bővebben, hogy miből is adódott ez a szemlélet?

Gyakorlatilag, amikor kötött területeken vásároltunk földeket, az évek alatt rájöttünk, hogy a szántásos technológiával történő művelés egyszerűen nem kifizetődő, túl nagyra nőttek a költségeink. Közel 9 éve fogalmazódott meg bennünk a változtatás gondolata. Igen ám, de akkor még nem voltak adottak a szántás nélküli technológiának a feltételei. Az akkori szántóföldi kultivátorunk nem volt alkalmas erre a feladatra. 6 éve sikerült megvásárolnunk egy 4 m-es Väderstad TopDown kultivátort. Természetesen ehhez egy olyan erőgépre is szükség volt, mellyel a mélylazítást, a kultivátorozást hatékonyan tudjuk végezni, ezért egy 360 LE-s traktort is beszereztünk a gazdaságunkba.

Miért pont a TopDown-ra esett a választás?

Ennek két igen egyszerű oka volt. Egyrészt a Väderstad TopDown az elsők között volt a szántóföldi kultivátorok mezőnyében, másrészt akkorra már volt a gazdaságunkban egy Rollex henger, egy Carrier tárcsa, illetve egy Rapid vetőgép is a gyártótól. Ezután a sorozat után egyenes út vezetett a TopDown kultivátorhoz. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam, az évek alatt csak a kopó alkatrészeket kellett cserélnünk a felsorolt palettán, ennek tudatában, hosszú távra tervezünk még ezekkel a gépekkel a gazdaságunkban.

Pár szóban összefoglalná az üzemeltetési tapasztalatait?

Mi a mélylazítót és TopDown-t felváltva használjuk. Ez a kultivátor abszolút üzembiztos, masszív, még az olyan kritikus években is helytállt, mint például a 2011 – amikor is rendkívül száraz és kötött volt a talaj – tökéletes munkát végzett. Ezért minden olyan gazdaságba ajánlom, ahol a szántás nélküli művelésben gondolkodnak, természetesen a komplett Väderstad technológia a célravezető. Nálunk az egész gépsor rendelkezésre áll ehhez a műveléshez. Azt azért tudni kell, hogy a szántás nélküli technológia alkalmazásával nem minden vetőgéppel tud megfelelő munkát végezni az ember, de a Rapid-dal tökéletesen eszköz erre.

Büszkék vagyunk, hogy a szántás nélküli termelés eredményes gazdaságunkban, s bár az ismerőseink többsége erősen kételkedett benne, a termésátlagok önmagukért beszélnek. Ráadásul a Magyar Kukorica Klub Egyesület termésversenyén országos első helyezést értünk el tavaly. Úgy gondolom, ez önmagáért beszél.

Mit nyújtott Önnek a 2013-as Väderstad Award?

Számomra nagy visszaigazolás volt ez a pályázat, hiszen a kérdésekből fakadóan megerősítést kaptam, hogy jó úton haladunk, és hogy amit csinálunk, amiben hiszünk, az hosszútávon mindenképp jónak mondható. Fogalmazhatnám úgy is, egy jó önismereti leckét vettem.

Megfogalmazná, hogy miért döntenek a Väderstad márka mellett?

Véleményem szerint a Väderstad esetén a magas minőségi színvonal párosul az innovációval. Olyan dolgokat valósít meg a márka, melyek előrébb viszik a gazdaságokat, és emellett a talaj ökonómiai szempontjait is szem előtt tartják. Ami jó a talajnak, az jó a gazdaságnak is.