fbpx

Aprómag vetése

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 18.

Júniusban megjöttek az esős napok. Egyre többször találkozunk különböző fórumokon repcevetőmag-reklámokkal. Eljött az ideje a repce vetéséről is gondolkodni

Az apró magnak aprómorzsás talaj kell, de ugye megtanultuk az idei tavasz folyamán is, hogy ne bolygassuk nagyon intenzíven a talajt, mert ha nincs csapadék, akkor kelés sincs vagy csak nagyon gyenge. Akkor most mi legyen?

A mulcsos talajművelés a kombájn mögött kezdődik, így érdemes odafigyelni, hogy minél alacsonyabb tarlót vágjunk, és a szalmát jól leszecskázzuk! A szecskázóban legyenek élesek a kések, hogy azok jó munkát tudjanak végezni! Ezen felül a jó lenne a pelyva szétterítése is.

Tarlóápolás Cruiser 6 XL-lel

A tarlóhántások általában rövidtárcsával történnek. Azonban ott, ahol nem tökéletes a szalma-management, érdemes elgondolkodni a kultivátoros tarlóhántásról. Ez nagyobb költséggel jár, de pl. a Cruiserrel sekélyen művelt talajokon a szalma és a pelyva terítése a legjobb lesz. A hatgerendelyes kultivátor nagyon sokáig magával viszi az anyagot, így a terítő-képessége igen jó. A tarlóápolást se feledjük el időben elvégezni! Ha szárazabb az időjárás, akkor totálissal fújjuk le, és ne bolygassuk fel a földet, hogy minél kisebb legyen a nedvességvesztés a talajból! Ezt a műveletet is időben kell elvégeznünk, ugyanis a nagyra nőtt árvakelés is hatalmas mennyiségű vizet tud elfogyasztani.

A vetés előtti magágykészítés annak függvényében változik, hogy ki milyen vetőgéppel rendelkezik. Aki kukorica-vetőgéppel, szemenként veti a repcét, annak elég pl. egy StripTill kultivátorral lazítani és műtrágyázni. Aki mulcsos technológiában, ott azért a szalmát illik jobban bekeverni szántóföldi kultivátorral, pl. Terrano vagy Tiger, és a megművelt részt jól vissza is tömöríteni, hogy a kapillaritás mielőbb visszaálljon. A Focus vetőgép előtt a talajt annak függvényében, hogy mennyire kemény, sekélyen vagy középmélyen műveljük, ugyanis a többit elvégzi a Focus kapája, amely mögött egymenetben műtrágyázhatunk is.

Focus 6.50 TD Edge csoroszlyákkal

A legelterjedtebb azonban továbbra is a mulcsos technológia, ahová a Pronto, a Focus és a Sprinter vetőgépek alkalmasak. A két első gépen TurboDisc – dupla tárcsás vetőcsoroszlyát találunk, a Sprinteren pedig a Duett csoroszlyát.

A Pronto és a Focus csoroszlyái jobban le tudják követni a talajegyenlőtlenségeket, a Sprinter viszont jobban szereti az egyenletes és visszatömörített talajt.

A Pronto vetőgépben a rövidtárcsa magágynyitást végez, a gumikerekes henger egyengeti és tömöríti a talaj felszínét, amelyre a TurboDisc vetőcsoroszlya precízen veti a magot. A vetőmag felett a talajt a mélységtartó kerék le is hengerezi, így nem szükséges plusz hengerezés. A Pronto megjelenésekor sokan még vetés után hengereztek, és az volt a tapasztalat, hogy sokszor rosszabbul kelt, mint ahol nem hengereztek le.

A Focus vetőgép esetében nyugodtan hagyhatunk nagyobb mennyiségű szalmát a föld felszínén (véd a párolgással szemben), mert a kapák a vetési síkból el tudják húzni azt. A legújabb Edge csoroszlya kimondottan arra lett kifejlesztve, hogy a legnagyobb szármaradvány (akár direktvetés) esetében is az apró repcemag jó körülmények közé kerüljön, és ki tudjon csírázni. A vetéssel egy mentben történő műtrágyázás általában csökkenti a területteljesítményt, ezért érdemes elgondolkodni rajta, hogy miként csináljuk. A Pronto és Focus vetőgépekkel precíz műtrágyázást tudunk megvalósítani a műtrágyázó csoroszlyákon vagy a kapákon keresztül. Ha ezt a vetőgépünk nem tudja, akkor sokkal jobb műtrágyaszóróval kiszórni és a vetőgép rövidtárcsáival bedolgozni.

A műtrágya precíz kijuttatása segít a növény fiatalkori fejlődésében, az erőteljesebb a gyökérfejlődésben, és segíti a kalászosok bokrosodását. Ezt láthattuk az idei száraz tavasz folyamán is. A Pronto és a Focus a mulcsos talajművelés alap vetőgépei.


A vetés és műtrágya precíz kijuttatása: Pronto 6 DC PPF

Precíz vetés mellett talajt művelni és műtrágyázni – Horsch gépekkel

Szász Zoltán
30-7430302