fbpx

Nemcsak embernek: sertésállományoknak is dráma a Covid

Írta: Kohout Zoltán - 2021 szeptember 11.

Szörnyű állatpusztítást és pazarlást hozott a koronavírus-járvány az állattartásban is – tárja fel egy nemrég publikált kutatás.

sertés covid ól

Súlyosbította a helyzetet

Dr. Temple Grandin, a Colorado Állami Egyetem állattudományi tanszékének professzora sürgeti: célzott programokat dolgozzanak ki annak érdekében, hogy soha többé ne fordulhasson elő az, ami tavaly. Felmérések szerint csak az USA-ban 350 ezer egészséges(!) sertést eutanizáltak. Emögött az van, hogy a vágóhidak kapacitása erősen csökkent, a fizikai távolságtartási követelmények és az üzemek ideiglenes leállítása akadályozta a megszokott feldolgozói és értékesítési láncok működését. Továbbá a Covid-19 terjedésével a munkavállalók betegsége és halála is súlyosbította a helyzetet. Tovább mélyítette a krízist, hogy a kínai sertésimport-szükségletre épülő amerikai sertéstenyésztés piacai egyszeriben bezuhantak.

Káosz és kényszerű pazarlás

Grandin szerint 2020 teljes káoszt, szörnyű rendetlenséget okozott az állatjólét szempontjából. Egy fokkal könnyebben vette a válságot a marha- és baromfiipar. A húsmarhák esetében könnyebb lassítani a növekedést, míg a csirkék élettartama rövidebb. Ugyanakkor az USA tejipara megint csak a vesztesek közé szorult: akárcsak Kanadában, ott is nagy mennyiségben kellett kidobniuk a tejet a járvány korai napjaiban, mert a különféle termékeket nem tudták a szokott módon piacra vinni.

sertés covid vágóhíd

Brutális gyakorlat

Grandin arra is utalt, hogy a sertéstelepek elnéptelenítését nem egyszer az Amerikai Állatorvosi Orvosi Szövetség (AVMA) előírásaival ellentétesen végezték. Például leállították a levegőztetést. Az állatjólét (mind nagyobb számú) hívei az ilyen brutális gyakorlattal szemben többek közt a hordozható elektromos kábítótechnológiákat javasolják, főleg, amikor nagyszámú sertést kell eutanizálni. A humánus bánásmód persze nemcsak erkölcsi kérdés. Grandin mellett több kutatónak meggyőződése, hogy a fogyasztók bizalmát kíméletes és proaktív eutanázia-megoldásokkal kell megőrizni.

Átszervezik a láncot

S erre már van pusztításmentes forgatókönyv is. Például a sertéstelep maga is berendezkedhet hasítottsertéshús-termékek előállítására, tárolására, így nem kell baj esetén kampányszerűen és nagy veszteséggel kényszervágni. Emellett a tovább-feldolgozásba bevonhatók azok a nagy fogyasztók (intézmények, iskolák, üzemek, stb.), ahol erre van konyhatechnológia lehetőség, s ez a helyitől regionális szintig kiterjeszthető, megszervezhető. Nem csoda, hogy az USA agrárminisztériuma máris reagált: ágazati párbeszédet kezdeményezett a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási láncok újraszervezése érdekében.