fbpx

Óvjuk a vadállományt természetkímélő kaszálással!

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 18.

Megkezdődtek a betakarítási munkálatok, valamint a pillangós és egyéb takarmányok kaszálása. Sajnos ilyenkor a vadállomány – főleg a fiatal vagy a földön fészkelő madarak – jelentős része esik áldozatául. Ennek az akaratlan károkozásnak a mértéke jelentősen csökkenthető természetkímélőbb kaszálással.

A vadállomány a nemzeti kincs része, állami tulajdonban van. A földtulajdonosok, földhasználók és vadgazdálkodók közös érdeke – egyben társadalmi közérdek – a vadon élő állatvilág védelme. Az apró- és a nagyvadállomány szaporulatában, de számos természetvédelmi oltalom alatt álló kétéltű, hüllő, madár és emlős fajnál igen jelentős veszteséget okoznak az egyre korszerűbb, nagy munkasebességű és szélességű betakarítógépek.

Az alábbi tájékoztatók összefoglalják azokat az ismereteket, amelyek alkalmazásával lényegesen kisebb pusztítással is megvalósítható a kaszálás, illetve a betakarítás, továbbá információt adnak a vadkárokról és a gazdálkodói vadkárigények érvényesítési lehetőségeiről is, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán.

Tájékoztató a vadkímélő kaszálásról

Tájékoztató a vadkárokról, valamint a gazdálkodói vadkárigények érvényesítési lehetőségéről