fbpx

Aszályos, forró nyár jöhet

Írta: Szerkesztőség - 2011 május 25.

Az elmúlt év csapadékai után aszályos nyárra kell számítani az idei évben. Nemzetközi kutatóintézetek szezonális előrejelzései alapján az idei nyár az átlagosnál szárazabbnak és melegebbnek mutatkozik.

Az elkövetkező hónapok időjárása az előrejelzések szerint az átlagosnál melegebb és csapadékszegényebb lesz. A május hónap, még az átlag körüli időjárással kecsegtet, ám ezt követően száraz aszályos nyárra készülhetünk. A hőmérséklet az átlagosnál lényegesen magasabb lesz, különösen a dél-alföldi és közép-magyarországi területeken, és a csapadék is kevesebb lesz a megszokottnál. Az előrejelzések megbízhatósága viszonylag nagy a vizsgált öt intézet előrejelzése közül csupán kettő, jelez az átlagosnak megfelelő nyarat, ám a nyár vége ezeknél az előrejelzéseknél is aszályosabbnak mutatkozik. A többi intézet azonban, nagy valószínűséggel jelzi a száraz forró nyarat. Különösen a nyár vége, az augusztus és a szeptember ígérkezik forrónak. A kutatóintézetek előrejelzéseit összesítve az Esőtánc.hu időjárási portál készített egy közérthető hosszú távú időjárás előrejelzést, amely havonta kerül frissítésre, az előrejelzések alapján.
Az előrejelzések forrása és értelmezése

Négy nemzetközi és egy hazai intézet, az amerikai NOAA, a NASA, a brit Meteorológiai Intézet és a Nemzetközi Klíma és Társadalomkutató Intézet szezonális előrejelzéseit vetettük össze, hogy képet kapjunk arról, milyen lesz az idei év nyara.

Mindegyik intézet előrejelzés megegyezik abba, hogy a nyár vége, augusztus, szeptember hónapok a szokásosnál melegebbek és szárazabbak lesznek. A nyár elejét illetően már változatosabb a kép. A brit intézet átlagos csapadékot és kis valószínűség mellett, de inkább átlag körüli, kissé melegebb nyárelőt vár, míg az amerikai NOAA egyértelműen átlagos május-júniust vár, átlagos hőmérséklet mellett.
A szezonális előrejelzések eltérnek a napi előrejelzésektől és valószínűségekről beszélnek, azaz, hogy egy átlagosnál melegebb, vagy hidegebb időszaknak milyen a valószínűsége. Másik jellegzetesség, hogy nem konkrét értékeket jelez előre, hanem az átlagtól való eltérést, tehát hogy melegebb, vagy hidegebb illetve csapadékosabb vagy szárazabb időszakra számíthatunk.
Az előrejelzések azonban idővel változhatnak, és érdemes szem előtt tartani, hogy a hosszú távú előrejelzések megbízhatósága jóval alacsonyabb a rövidtávú előrejelzéseknél.

Hogyan készül a szezonális előrejelzés?

Az elkövetkező napok időjárása csupán néhány napra jelezhető előre, a kiinduló adatok bizonytalansága miatt az előrejelzés beválása 5-7 nap után már nem megbízható. Hogyan lehetséges akkor mégis hosszú távú előrejelzést készíteni? A szezonális előrejelzés alapvetően eltér a rövid távú időjárás-előrejelzéstől. Alapja, hogy olyan jelenségekből indul ki, mint például a hótakaró elterjedése, vagy az óceánok felszíni hőmérséklete, amelyek befolyásolják az időjárást, és lassabban változnak, mint a többi időjárási elem, és éppen ezért változásuk hosszú időtávra is megbízhatóan előrejelezhető. Ezek a jelenségek befolyásolják az időjárás mintázatát is. A legismertebb ilyen jelenség az El Nino, amely a Csendes-óceán egyenlítő közeli vízének szokatlan felmelegedését jelenti, és amelynek hatására például Afrikában szárazság, míg a Karib-tenger térségében szokatlan esőzés lép fel.
A szezonális előrejelzéseknél a legnagyobb jelentősége a tengerfelszín hőmérsékletének van, amely igen lassan változik és akár 6 hónapra is előrejelezhető. A tengerfelszín hőmérséklete és a szezonális időjárás között a trópusokon a legerősebb az összefüggés, de ha gyengébben is, de egész Földünkre érvényes ez az összefüggés.
A szezonális előrejelzések eltérnek a napi előrejelzésektől és valószínűségekről beszélnek, azaz, hogy egy átlagosnál melegebb, vagy hidegebb időszaknak milyen az valószínűsége. Másik jellegzetesség, hogy nem konkrét értékeket jelez előre, hanem az átlagtól való eltérést, tehát hogy melegebb, vagy hidegebb illetve csapadékosabb vagy szárazabb időszakra számíthatunk.
Bővebb információ:
http://www.esotanc.hu/hosszutavu.html
http://www.esotanc.hu, [email protected]
Tel: 30/563-7749