fbpx

Még több mint 120 milliárd forintot fizet ki a Vidékfejlesztési Minisztérium

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 04.

Még több mint 120 milliárd forintot fizet ki a Vidékfejlesztési MinisztériumBudapest, 2014. április 2., szerda (MTI) – Még kifizet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több mint 120 milliárd forintot – közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

A közlemény emlékeztet: a VM a megmaradt uniós pályázati pénzek utolsó fillérét is kifizeti. A múlt év végén még ugyanis számos pályázatot hirdetett a minisztérium, amelyek kifizetése még nem zárult le teljesen, azonban hozzávetőleges számadatok már rendelkezésre állnak.

A nagy érdeklődésre tekintettel tavaly novemberben a VM ismét meghirdette az élelmiszeripari és állattartó telepek technológiai berendezéseinek korszerűsítésére irányuló pályázatát, amelyre az akkor elkülönített 60 milliárd forint helyett legalább 2 milliárddal fordít majd többet a tárca, amikor a kérelmek feldolgozása teljes mértékben megtörténik. Eddig 1288 kérelmet hagytak jóvá.

A pályázatok értékelésénél az új munkahelyek teremtése és a meglévők megtartása, a hátrányos helyzetű településeken megvalósuló fejlesztések, illetve a hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatása kiemelt szempontként jelenik meg a minisztérium által kiírt valamennyi pályázat esetében.

A VM az agráriumon kívüli ügyeket is felkarolta: kulturális intézményfejlesztő programjával és a falvak gépjárműparkjának megújításával az utóbbi négy év legjelentősebb fejlesztését hajtotta végre. A program keretében 753 templom 12,6 milliárd forintból, valamint 725 művelődési ház 24,6 milliárd forintból újult meg országszerte, ebből 427 településen integrált közösségi és szolgáltató tér (IKSZT) működik.

A tervezettnél több pénz, 6 milliárd helyett 8,5 milliárd forint jut a közösségi használatú gépjárműpark fejlesztésére vidéken, a kistelepüléseken és a tanyás régiókban. Ebben a programban 883 településen 900 új járművet szerezhetnek be falugondnoki szolgálatok, egyesületek és polgárőr szervezetek – olvasható a közleményben.

MTI 2014. április 2.