fbpx

Támogatottá válhat hazánkban a kivi- és fügetermesztés

Írta: Csomor Zsolt - 2018 október 15.

Hazánk az Európai Bizottságnál a termelési támogatás kiterjesztését kezdeményezte kivi- és fügetermesztésre.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a legnagyobb magyarországi kiviültetvényben tett látogatásakor elmondta, hogy a tárca lehetőséget lát a kivi és a füge magyarországi termesztésében, ezért kezdeményezte az EB-nél a termeléshez kötött, hektáralapú támogatás kiterjesztését, adta hírül az MTI.

A két gyümölcsfajta ültetési szakmai feltételeinek kidolgozása is elkezdődött, hogy lehetőség nyíljon a telepítés támogatására. A tárca azt szeretné, hogy már a 2019-re vonatkozó támogatáskérelmek beadásakor jelezhessék a gazdálkodók az igényüket kivi- és fügetermesztésre.

Nagy igény mutatkozik a piacon az olyan friss gyümölcsökre, amik nem messziről – tartósító eljárással eltarthatóvá tett formában – érkeznek hazánkba. Ráadásul a kivi- és fügeültetvények munkaerőigénye sok más gyümölcskultúráénál alacsonyabb, ezért is érdemes a termesztésükön elgondolkodni ott, ahol megfelelőek a feltételek.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, a térségi Mura Nemzeti Program miniszteri biztosa elmondta, hogy a Magyarországon legnagyobbnak számító 6 hektárnyi kiviültetvény egyfajta mintaprogram is. Arra is példa, hogy a térség adottságait kihasználva, innovációval és új technológiákat alkalmazva miként lehet az elhagyott zártkerteket ismét termelésbe fogni, sőt kiváltani az importot. Elkezdték az egyeztetést az agrártárcával arról, hogyan lehet a kisebb ültetvények gazdáit támogatási forrásokhoz juttatni, valamint piacra segíteni.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója arról szólt, hogy a klímaváltozás szükségessé teszi a technológiai változást a mezőgazdaságban.

Az egyre északabbra tolódó termesztési övezetek miatt főként Dél-Magyarországon nyílik lehetőség olyan új növényfajták termesztésére, amire néhány évtizede még nem volt példa.

Miklós Ákos Márton, a 6 hektáros kiviültetvény szakmai vezetője elmondta, hogy a tavalyihoz képest megduplázódott a zöld kivi termésmennyisége: idén meghaladja a 20 tonnát, emellett sárga vagy gold kiviből is 3-4 tonnás termésre számítanak. A nemrég kezdődött betakarítás előtt már hónapokkal elkelt a teljes termésmennyiség, de ennek is lenne igény.

Összeállította:
Csomor Zsolt